Openhartige Rensenbrink: "Ik heb het ook: die spierziekte"

28 juli 2015, 09:33

In een interview met Helden heeft Rob Rensenbrink laten weten dat hij kampt met spierziekte PSMA. Dat is een afgeleide van ALS, waartegen Fernando Ricksen vecht. "En dat kán ALS worden", zegt de 68-jarige Rensenbrink, die met Oranje in 1974 en 1978 de finale van het wereldkampioenschap bereikte.

"Drie jaar geleden op vakantie zei m'n vrouw ineens: 'Wat tril je toch?' Ik had een gevoel van kramp in m'n armen; ineens. Als ik met m'n arm schudde, verdween het weer", vertelt de openhartige Rensenbrink.

Hij vervolgt: "Vorig jaar ben ik toch maar naar het AMC gegaan en na een onderzoek, met elektrische schokken over m'n hele lichaam, stelden ze daar vast: u hebt PSMA, een ALS-variant. Gelukkig is de situatie al drie jaar stabiel. Ik word elk half jaar gecontroleerd en voel me ook niet ziek. Maar het kan erger worden en er zijn nog geen medicijnen, al wordt er veel onderzoek gedaan. Zelf ben ik me er ook wat in gaan verdiepen. Een tiental oud-profs in Italië heeft het ook. Dan vraag je je toch af: waarom? Hebben we misschien te veel van onze spieren gevergd? Topsport is natuurlijk niet gezond: iedere keer weer over je grens heen gaan. Ach, ik wacht rustig af of en hoe het zich gaat ontwikkelen. Ongerust ben ik niet en ook niet bang. Maar toch is het vervelend als je zomaar begint te trillen. Zit je net te eten en dan … Nou ja, even schudden en dan verdwijnt het weer."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen