"Laatdunkend doen over Europa League moet voorbij zijn"

28 juli 2015, 12:26

De KNVB maakt zich grote zorgen over de toekomst van Nederland in de Europese bekertoernooien. De laatste jaren zakt Nederland steeds verder weg op de coëfficiëntenranglijst van de UEFA en als dat zo doorgaat, verliest ons land zijn vaste plek in de groepsfase van de Champions League.

In AD Sportwereld luidt Jelle Goes, technisch manager van de KNVB, dinsdag de noodklok. "Ik wil benadrukken dat alle Nederlandse deelnemers van de laatste jaren aan Europees voetbal verantwoordelijk zijn voor de magere prestaties in die jaren. Wij zien dat bij de KNVB als een groot probleem", stelt hij.

Hij benadrukt het belang van Europees voetbal voor de ontwikkeling van het complete Nederlandse voetbal: "Internationale wedstrijden op hoog niveau zijn essentieel voor spelers en trainers. Spelen Nederlandse voetballers minder internationale wedstrijden, dan heeft dat ook weer invloed op het Nederlands elftal. Europa Cup spelen is ook reizen. Vliegtuig in, vliegtuig uit. Een niet te onderschatten onderdeel van het leven als internationale prof. Dit is een van de pijnpunten die bij ons hoog op de agenda staan", aldus de directeur.

Goes doet een beroep op de Nederlandse clubs die actief zijn in Europa, om er alles aan te doen om punten te pakken. "De tijd dat clubs laatdunkend doen over de Europa League moet voorbij zijn. Alsof het niet belangrijk is om internationaal te presteren. In feite krijgen we daar nu de rekening voor gepresteerd."

De KNVB doet zijn uiterste best om een bijdrage te leveren aan het succes van Nederlandse clubs buiten de landsgrenzen, meldt Goes. "Op dit moment houden we in het eredivisieschema al rekening met Europa Cup-deelnemers. Na de winterstop zouden we nóg flexibeler kunnen zijn voor clubs die dan nog actief zijn en bijvoorbeeld op donderdag een wedstrijd in Kazachstan moeten spelen. Ik heb gewerkt in Rusland. Daar wordt dat constant gedaan. Alles in het teken van goede prestaties in Europa", weet hij uit ervaring. "En dat doet een land als Oekraïne ook. Dat is ook zo'n land waarvoor de Europa League van groot belang is."

Namens Nederland zijn PSV, Ajax, AZ, Vitesse en FC Groningen dit seizoen nog actief in Europa. Ajax speelt deze week in de CL-voorronde tegen Rapid Wien, AZ en Vitesse komen in actie in de Europa League.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen