Telstar-speler Van Essen positief getest op doping

29 juli 2015, 11:45

Een dopinggeval in de Jupiler League. Telstar-speler Kevin van Essen is na afloop van de competitiewedstrijd tegen Helmond Sport op vrijdag 8 mei 2015 positief getest op doping. Het gaat om het middel furosemide, dat op de lijst met verboden middelen van de WADA (Wereld Anti-Doping Agentschap) staat. De Dopingautoriteit heeft Van Essen en de KNVB op de hoogte gesteld van de situatie.

Niet alleen de test na het duel tussen Telstar en Helmond Sport, maar ook de de contra-expertise heeft een positieve uitslag opgeleverd. Het bestuur betaald voetbal van de KNVB heeft reeds aangifte gedaan bij de centrale dopingtuchtcommissie van de voetbalbond, die zich gaat buigen over de dopingzaak. Dit moet, omdat de KNVB zich als lid van het NOC*NSF moet houden aan de World-Anti Doping Code.

Het is nu aan de tuchtcommissie om te bepalen of er sprake is van een overtreding van het Dopingreglement en of er een sanctie moet worden opgelegd. Van Essen kan in afwachting van de behandeling van de zaak geschorst worden voor alle officiële wedstrijden, trainingen en andere activiteiten van de KNVB.

"Een eerlijke, integere sport en de gezondheid van voetballers zijn van het grootste belang. Het gebruik van doping staat daar haaks op. Vandaar dat de KNVB toeziet op een verscherpt anti-dopingbeleid. Per seizoen laat de KNVB honderd dopingcontroles in het betaald voetbal uitvoeren. Daarnaast voert de Dopingautoriteit -zowel voor aanvang of na afloop van een wedstrijd als buiten wedstrijdverband- controles uit bij voetballers die deelnemen aan door de KNVB georganiseerde wedstrijden. Doel hiervan is het handhaven van het vertrouwen in de sport. Elke voetballer die is aangesloten bij de KNVB moet zich houden aan de regels uit het Dopingreglement. De KNVB staat immers voor een schone, eerlijke voetbalsport", zo klinkt het op de website van de voetbalbond.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen