Elf feitjes over de strijd om de Johan Cruijff Schaal

2 augustus 2015, 14:59

Vanavond staan FC Groningen en PSV tegenover elkaar in de Amsterdam Arena, met als inzet de winst van de Johan Cruijff Schaal. In navolging van een uitgebreide voorbeschouwing presenteert FCUpdate.nl elf feitjes over de clash tussen de bekerwinnaar en de landskampioen, die de eerste prijs van het seizoen maar wat graag in de vitrinekast willen plaatsen.

PSV jaagt op Johan Cruijff Schaal nummer tien

Wint regerend landskampioen PSV vanavond van FC Groningen, dan is het de tiende keer in de geschiedenis van de club dat de Eindhovenaren de Johan Cruijff Schaal in de wacht slepen. Geen enkele club won de schaal tot dusver vaker dan PSV.

Beide ploegen namen afscheid van sterkhouders

Zowel PSV als FC Groningen treedt vanavond aan zonder een aantal spelers dat vorig seizoen enorm belangrijk was. Bij PSV zal het gemis van Memphis Depay, Georginio Wijnaldum en Karim Rekik zich vooral laten voelen, bij Groningen weegt de exit van Tjaronn Chery en Maikel Kieftenbeld zwaar.

Debuut lonkt voor meerdere aanwinsten

Er gingen de nodige spelers weg bij de landskampioen en de bekerwinnaar, maar daar werd op geanticipeerd met de komst van andere spelers. Bij PSV kunnen spelers als Davy Pröpper, Gaston Pereiro, Simon Poulsen en Maxime Lestienne hun debuut maken, bij Groningen geldt dit voor Bryan Linssen, Abel Tamata en Jesper Drost.

Cocu is gedeeld topscorer in de Johan Cruijff Schaal

Als speler wist Phillip Cocu, de huidige coach van PSV, tot drie keer toe te scoren in de Johan Cruijff Schaal. Daarmee is hij topscorer in de Nederlandse Supercup, samen met Mateja Kezman, Jari Litmanen en Jeremain Lens. "Het is niet zo vaak voorgekomen dat ik topscorer ben", knipoogt Cocu. "Het is wel een mooi detail."

Cocu kan in voetsporen van Blind en De Boer treden

Mocht PSV vanavond aan het langste einde trekken in de Amsterdam ArenA, dan boekt Cocu ook nog een persoonlijk succesje. Dan is hij, na Oranje-bondscoach Danny Blind en Ajax-trainer Frank de Boer, de derde coach die het voor elkaar heeft gekregen om de Johan Cruijff Schaal als speler én trainer te pakken.

Groningen kan tweede prijs in clubhistorie pakken

Vorig seizoen wist FC Groningen historie te schrijven, door voor de eerste keer in de clubhistorie een echte prijs te winnen. Het aantal prijzen kan vanavond dus verdubbeld worden. "We hebben nog niet zoveel prijzen in de kast staan, iedere kans die we krijgen moeten we dus zien te pakken", zei trainer Erwin van de Looi dan ook.

Landskampioen heeft beste papieren

Er wordt vanavond voor de 26ste keer gestreden om de Nederlandse Supercup. De schaal werd in de eerste 25 edities veertien keer gewonnen door de landskampioen en elf keer door de bekerwinnaar.

SVV won eerste Nederlandse Supercup

De eerste moderne supercupontmoeting speelde zich pas af in 1991, maar de allereerste Supercup in Nederland werd al in 1949 georganiseerd. Toen wist landskampioen SVV de prijs te pakken, door Quick Nijmegen in de finale met 2-0 te verslaan. Sinds 1996 heet de Supercup de Johan Cruijff Schaal. Sindsdien vormt de Amsterdam ArenA het decor van de wedstrijd.

Traditionele top-drie is vaak succesvol

Slechts zes keer werd de Johan Cruijff Schaal/Supercup gewonnen door een club die buiten de traditionele top-drie van Nederland staat. Het lukten SVV (1949), FC Utrecht (2004), AZ (2009), FC Twente (2010 en 2011) en PEC Zwolle (2014). FC Groningen kan dus de zevende club worden. PSV won de schaal dus negen keer, Ajax slaagde hier acht keer in en Feyenoord zegevierde twee keer.

Direct strafschoppen na gelijkspel

Houden FC Groningen en PSV elkaar in de reguliere speeltijd op een gelijkspel, dan vindt er geen verlenging plaats. De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal wordt in dat geval beslist in een strafschoppenserie. Gebeurt dat, dan is dat een unicum. Twee keer eerder (Ajax-Feyenoord in 1995 en Ajax-AZ in 2003) werd er verlengd, nog nooit volgden er penalty's.

Doelpunten vallen doorgaans als rijpe appeltjes

Nog nooit stond er na negentig minuten voetballen in het duel om de Johan Cruijff Schaal een 0-0 stand op het scorebord. De wedstrijd is vaak doelpuntrijk, er werd gemiddeld drie keer gescoord in de clash tussen de landskampioen en de bekerwinnaar.

Een overzicht van de winnaars van de Johan Cruijff Schaal

1949: SVV

1991: Feyenoord

1992: PSV

1993: Ajax

1994: Ajax

1995: Ajax

1996: PSV

1997: PSV

1998: PSV

1999: Feyenoord

2000: PSV

2001: PSV

2002: Ajax

2003: PSV

2004: FC Utrecht

2005: Ajax

2006: Ajax

2007: Ajax

2008: PSV

2009: AZ

2010: FC Twente

2011: FC Twente

2012: PSV

2013: Ajax

2014: PEC Zwolle

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen