Hoe de Johan Cruijff Schaal weer leuk kan worden

3 augustus 2015, 15:31

Het moet eigenlijk de feestelijke opening van het seizoen zijn, maar de Johan Cruijff Schaal was zondag vooral een kleurloos potje in een sfeerloze en halflege Amsterdam ArenA. De strijd om de eerste prijs van de voetbaljaargang verliest ieder jaar aan prestige, met het duel tussen PSV als FC Groningen als nieuw dieptepunt. Hoe moet het verder? FCUpdate.nl komt met vier opties.

Speel de wedstrijd bij de bekerhouder

De bekerfinale wordt sinds jaar en dag gehouden in de Rotterdamse Kuip en in het verlengde daarvoor koos de KNVB ervoor om ook voor het duel om de Johan Cruijff Schaal een vaste locatie te hanteren. Dat is de ArenA, het stadion van Ajax. Op zich een logische keus gezien de capaciteit en faciliteiten, maar daar schuilt ook het probleem. Om het stadion te vullen moeten er dik 40.000 kaarten verkocht worden en dat valt niet mee, is de laatste jaren gebleken. Nu lijkt het moment gekomen om te breken met de lijn van de afgelopen jaren en een nieuwe traditie in het leven te roepen, namelijk dat de regerend bekerwinnaar de gastheer is bij de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. In dat geval is het voor fans van de 'thuisploeg' veel laagdrempeliger om naar de wedstrijd te gaan en is de sfeer in het stadion automatisch beter. Waarom kiezen voor de bekerwinnaar en niet voor de landskampioen? Omdat de kampioen negen van de tien keer een traditionele topclub is, de bekerwinnaar is vaker een kleinere club. Voor PEC Zwolle en FC Groningen was het de afgelopen jaren iets prachtigs geweest om de wedstrijd tegen de landskampioen te organiseren.

Speel de wedstrijd ieder jaar ergens anders

Johan Cruijff Schaal
PEC Zwolle

PEC Zwolle]}Stel, je woont in Nijmegen, Breda of Utrecht. Als dan eens in de tien jaar in je stad om de Johan Cruijff Schaal gespeeld wordt, vinden veel voetballiefhebbers het vast leuk om eens te gaan. Nu het ieder jaar in Amsterdam plaatsvindt, komt geen kip uit de hoofdstad naar het stadion als Ajax niet meedoet. Maar ongetwijfeld was pakweg de Galgenwaard, het AFAS Stadion, het Rat Verlegh Stadion of de Goffert wél volgestroomd voor het duel. De KNVB kan steden of stadions de mogelijkheden geven om zich kandidaat te stellen voor de organisatie van het toernooi. Als 'jouw' stad dan een keer de wedstrijd toegewezen krijgt, krijg je wellicht mensen naar het stadion die anders nooit bedacht zouden hebben om naar Amsterdam te reizen voor de Johan Cruijff Schaal.

Verlaag de prijzen voor fans van beide clubs

Het was de fans van FC Groningen en PSV een doorn in het oog dat de KNVB, in een poging om het stadion toch nog een beetje gevuld te krijgen, kaarten voor dumpprijzen weggaf aan amateurclubs. De meest trouwe supporters van FC Groningen en PSV moesten via de officiële weg de hoofdprijs betalen, terwijl anderen voor een habbekrats een ticket verkregen. "Kaarten worden door de KNVB voor een appel en een ei uitgereikt. Het steekt supporters dat zij wél het volle pond voor zo'n kaartje moeten betalen", zei Harrie Timmermans, voorzitter van de Supportersvereniging PSV, in aanloop naar het duel. Het zou niet meer dan eerlijk zijn om juist de trouwste fans van de deelnemende clubs, die bereid zijn om naar de wedstrijd te gaan, een eerlijke prijs te laten betalen. Nu waren er slechts ruim 2.000 fans vanuit Eindhoven en dat is natuurlijk veel te weinig.

Verhoog de beloning voor de winst

Door: Roland Mather

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen