Heerenveen duidelijk maatje te groot voor De Graafschap

11 augustus 2015, 22:55

sc Heerenveen heeft dinsdagavond de eerste wedstrijd van het seizoen winnend afgesloten. In het Abe Lenstra Stadion bleek de thuisploeg een maatje te groot voor De Graafschap. De promovendus, die na drie jaar afwezigheid weer in de Eredivisie te bewonderen is, werd een uur lang van het kastje naar de muur gestuurd en slikte uiteindelijk drie doelpunten: 3-1. Simon Thern maakte er twee en Mitchell te Vrede pikte zijn eerste goaltje in dienst van Heerenveen mee. Invaller Vincent Vermeij deed tien minuten voor tijd wat terug voor de bezoekers.

Bij de thuisploeg zullen ze vooraf ongetwijfeld even teruggedacht hebben aan het openingsduel van vorig seizoen. Toen nam promovendus FC Dordrecht verrassend de drie punten mee uit Heerenveen. Eenzelfde scenario zat er vanavond echter geen moment in voor De Graafschap. De Superboeren waren niet naar Friesland gekomen om alleen maar te verdedigen en probeerden vooruit te voetballen. Maar de onervaren ploeg van trainer Jan Vreman kon in het eerste uur geen moment mee met het tempo van Heerenveen. De thuisploeg, met vijf debutanten in de basis, verslapte daarna waardoor De Graafschap nog op het scorebord kon komen.

Die achterstand kwam er binnen het half uur alsnog. Nadat Slagveer en Te Vrede twee grote kansen om zeep hadden geholpen, was het Thern die de thuisploeg op voorsprong bracht. Doelman Hidde Jurjus speelde Lion Kaak in, maar de verdediger stond te slapen waardoor Thern hem de bal kon afsnoepen. De Zweedse middenvelder had een vrije doortocht naar de goal en strafte het defensieve geklungel genadeloos af.

Ook in de tweede helft ging de thuisploeg vrolijk verder met aanvallen en tien minuten na rust besliste Thern het duel. Na een korte hoekschop verlengde de middenvelder de bal met het hoofd over doelman Jurjus. Heerenveen leek het wel prima te vinden en liet de teugels vieren. De Graafschap gaf zich echter niet gewonnen en Erwin Mulder moest in het laatste half uur nog flink aan de bak. De keeper van de thuisploeg had op vrijwel iedere inzet een passend antwoord, maar bij de kopbal van invaller Vermeij was hij kansloos waardoor de supporters uit Doetinchem ook eenmaal konden juichen.