Uitgerekend Pedro beslist krankzinnig duel om Supercup

11 augustus 2015, 23:18

Het is niet de meest aansprekende prijs die op internationaal gebied te halen valt en wedstrijden om de Europese Supercup waren de laatste jaren lang niet altijd het aankijken waard. Maar FC Barcelona en Sevilla maakten er dinsdag in Tblisi iets moois van. Barça gaf een 4-1 voorsprong uit handen, maar een goal van Pedro- vermoedelijk zijn laatste in Catalaanse dienst- bezorgde de ploeg na verlenging de winst: 5-4.

Er waren 52 minuten gespeeld in de Boris Paichadze Dinamo Arena in Tbilisi toen iedereen het zeker wist: FC Barcelona ging dit duel winnen. Want na 52 vermakelijke minuten was de stand 4-1 in het voordeel van Barça, de vierde Catalaanse goal was zojuist gemaakt door Luis Suarez. Klaar was het, de naam van de regerend Champions League-houder kon in de beker worden gegraveerd.

Sevilla, als winnaar van de Europa League toegelaten tot dit duel, dacht daar echter heel anders over. Good-old Jose Antonio Reyes zorgde voor de 4-2, waarna Jérémy Mathieu met een onhandige overtreding onbedoeld aan de basis stond van een derde Andalusische goal. De bal ging op de stip en Kevin Gameiro wist daar wel raad mee. Hij schoot raak en teamgenoot Yevhen Konoplyanka maakte de comeback van Sevilla compleet door tien minuten later voor 4-4 te zorgen. De Oekraïner, overgekomen van verliezend Europa League-finalist Dnjepr, tikte binnen na goed werk van invaller Ciro Immobile. De Italiaan profiteerde van geklungel achterin bij FC Barcelona.

Met de drie goals van Sevilla kreeg de reguliere speeltijd het slot dat het eigenlijk wel verdiende, want de Europese Supercup was een voetbalfeest. Dat begon al in de derde minuut, toen Ever Banega achter de bal ging staan bij een vrije trap. De Argentijn schoot raak en zette Sevilla zo op een vroege 0-1 voorsprong, maar landgenoot Lionel Messi zorgde vervolgens voor de overtreffende trap door niet één, maar twee vrije trappen binnen te krullen. Ineens was het dus 2-1 en na een goede actie van Suarez kon Rafinha, die speelde voor de zieke Neymar, de 3-1 maken. Rafinha kreeg, verrassend, de voorkeur in de basis boven Pedro.

Dat was de ruststand en na de 4-1 van Suarez leek alles beklonken, maar de nu al historisch te noemen comeback van Sevilla zorgde ervoor dat we toch een verlenging kregen. Nooit eerder vielen zo veel doelpunten in een wedstrijd om de Europese Supercup, nooit eerder bleken drie goals niet voldoende voor de winst.

Een vijfde doelpunt bleek in de hoofdstad van Georgië noodzakelijk om te winnen en deze werd gemaakt door FC Barcelona. Nadat een vrije trap van Lionel Messi in de 114e minuut in tweede instantie kon worden gekeerd door Sevilla-keeper Beto, schoot invaller Pedro in de rebound de 5-4 binnen. Een prachtig moment voor de aanvaller, die op het punt staat om te vertrekken naar Manchester United en in Tbilisi vermoedelijk zijn laatste wedstrijd voor Barça speelde. Het was het mooist denkbare einde van een gedenkwaardige voetbalavond.