Vernieuwde staf wil Oranje weer laten schitteren

20 augustus 2015, 15:27   Bijgewerkt: 20 augustus 2015, 15:35

De zon scheen in Noordwijk en in het Breakers Beach House, een strandpaviljoen tussen Hotel Huis ter Duin en de zee, zaten drie mannen op een krukje. Het waren Danny Blind, Marco van Basten en Ruud van Nistelrooy, het trio dat Oranje weer kleur op de wangen moet geven. Na een desastreus jaar telt maar één ding: het EK 2016 halen. Blind, de nieuwe bondscoach, legde uit hoe dat moet gebeuren. "Vier wedstrijden, we moeten vier keer aan de goede kant van de score zitten. That's it. Met de lange termijn ben ik niet bezig."

Het moest, zo meldde de persafdeling van Oranje, een informele bijeenkomst worden. En dus was er geen tafel waar de technische staf achter plaatsnam, maar stonden er drie krukken. Bovendien opende KNVB-directeur Bert van Oostveen de bijeenkomst staand, met een korte uitleg over de bewogen zomer die hij achter de rug heeft. Een zomer waar hij 'gemengde gevoelens' aan overhoudt, zo meldde hij. Hij nam afscheid van Guus Hiddink, die hij nota bene zelf aangesteld had. "Een moeilijke beslissing, zeker ook voor mij persoonlijk", sprak hij. "Maar vandaag laten we het achter ons. Vanaf vandaag gaat de blik vooruit", luidde zijn boodschap.

Maar schitteren in Frankrijk is stap twee, de eerste stap is om het EK te halen. Dat gaat al een hele klus worden, want het jaar-Hiddink heeft Oranje met een enorm probleem opgezadeld. Het staat nu derde in de kwalificatiegroep en moet een plekje stijgen voor directe plaatsing. Maar Oranje moet ook over zijn schouder kijken, want de voorsprong op nummer vier Turkije bedraagt slechts twee punten. In de wetenschap dat op 6 september een uitwedstrijd tegen de Turken op het programma staat, is dat geen uitgangspositie waar je heel vrolijk van wordt. Voor de duidelijkheid: de nummer drie kan zich via een play-off nog plaatsen voor het EK, de nummer vier valt buiten de boot.

Zijn spelers ziet Blind voor het eerst op maandag 31 augustus, drie dagen voor de wedstrijd tegen IJsland. Wat hij dan gaat doen? "Duidelijkheid creëren. Over de formatie en de speelwijze. En gesprekken voeren, collectief en individueel." Een dag later, tijdens de eerste echte training, zal al duidelijk worden hoe Blind zijn elftal wil laten spelen tegen de IJslanders. "De aanloop is kort, de belangen groot." Oranje móet winnen, weet Blind. "De komende vier interlands zijn vier finales, we moeten zorgen dat we vier keer aan de goede kant van de score staan. That's it." Tijd om te experimenteren heeft de nieuwe bondscoach niet. "Met de langere termijn ben ik nu nog niet bezig. Ik stel de spelers op waarmee ik denk het beste resultaat te kunnen behalen."

Toch blijft de vraag waarom Blind nu wél het maximale uit deze spelersgroep zou kunnen halen, iets dat hem als assistent van Hiddink niet lukte. De oud-verdediger reageert scherp. "Natuurlijk ben ik medeverantwoordelijk voor de prestaties van het afgelopen jaar. Maar ik was ook assistent toen we derde werden op het WK, daar hoor je niemand over. Het is maar net hoe je het wil brengen. Of me dat steekt? Nee hoor. Ik ken mijn plek."

Met welke spelersgroep Oranje de weg naar Frankrijk wil effenen, wordt de komende dagen duidelijk. Morgen (vrijdag) wordt de voorlopige selectie bekend, een week later moet de definitieve groep rond zijn. Maandag 31 augustus komt de groep bijeen en vanaf dat moment zijn er geen excuses meer: het EK móet gehaald worden. Lukt dat niet, dan betekent dat één van de grootste decepties uit de Oranje-historie en vermoedelijk ook het einde van Blind als bondscoach, al wil hij dat zelf nog niet zo stellen. "Er zijn altijd evaluatiemomenten. Dan worden de klokken gelijk gezet. Maar ik ga nu niet roepen dat ik mijn conclusies trek als we het niet halen."

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen