Pittige loting voor Ajax, AZ en FC Groningen in EL

28 augustus 2015, 14:09   Bijgewerkt: 28 augustus 2015, 16:26

In het Grimaldi Forum in Monaco is vrijdag de loting voor de poulefase van de Europa League verricht. Het trekken van de balletjes heeft ons geleerd dat de Nederlandse deelnemers een pittig karwei staat te wachten. Ajax treft Celtic, Fenerbahçe en Molde. AZ moet het opnemen tegen Augsburg, Athletic de Bilbao en Partizan Belgrado. FC Groningen kruist de degens met Marseille, Braga en Slovan Liberec.

Ajax, Celtic, Fenerbahçe en Molde

Voor Ajax kwamen er met Celtic en Fenerbahçe twee prachtige tegenstanders uit de trekking. Zowel bij de club van Virgil van Dijk en Nadir Çiftçi en als bij de werkgever van Robin van Persie is de ambiance rond de wedstrijden fantastisch. Celtic werd door Malmö FF uitgeschakeld in de play-offs van de Champions League, Fenerbahçe klopte Atromitos op weg naar de EL. Met Molde FK treffen de Ajacieden de huidige nummer zeven van de Noorse competitie. De ploeg pakte dertig punten in twintig duels in het Scandinavische land.

AZ, Bilbao, Augsburg en Partizan

AZ werd dus gekoppeld aan Bilbao, dat in 2011/2012 de runner-up was in de Europa League. AZ is de tweede Nederlandse club ooit die tegen de club uit Baskenland gaat spelen, in de jaren zeventig deed Ajax dat al eens. Geen enkele Nederlandse club speelde ooit in Europees verband tegen FC Augsburg, waar Paul Verhaegh, Tim Matavz (ex-PSV) en Ragnar Klavan (ex-AZ) spelen. Partizan Belgrado completeert Groep L. AZ-aanwinst Rajko Brezancic is opgeleid bij de Servische club, die een aantal jaren geleden Groningen uitschakelde.

Groningen, Marseille, Braga en Slovan

Voor Groningen wacht een trip naar Frankrijk, Portugal en Tsjechië. De bekerwinnaar werd ingedeeld bij Olympique Marseille, Sporting Braga en Slovan Liberec. In de duels met Marseille krijgen de Groningers te maken met Karim Rekik. Braga was de afgelopen jaargang de nummer vier van de Primeira Liga en was verliezend finalist in het toernooi om de Taça de Portugal. Slovan Liberec staat momenteel derde in de Tsjechische competitie, met negen punten uit vijf optredens. Vorig jaar werd Slovan Liberec slechts twaalfde, maar won het de beker, waardoor het in Europa mag opdraven.

Algemene informatie

Er werden 48 clubs verdeeld over twaalf verschillende groepen. In de play-offs wisten 22 ploegen donderdag een ticket voor de groepsfase te grijpen en deze teams worden vergezeld door de zestien ploegen die zich rechtstreeks gekwalificeerd hebben en de tien verliezers in de play-offs van de Champions League. Clubs uit dezelfde landen konden niet in dezelfde groep terechtkomen.

In elke poule ontmoeten de ploegen elkaar thuis en uit. De nummers één en twee gaan door naar de knock-outfase. De wedstrijddagen zijn 17 september, 1 oktober, 22 oktober, 5 november, 26 november en 10 december. De finale wordt uiteindelijk op 18 mei gespeeld in het St. Jakob-Park in Basel. De winnaar van de EL krijgt wederom directe toegang voor de Champions League. Voor Europa League-houder Sevilla is dat dit seizoen het geval.

Groep A

Ajax

Celtic

Fenerbahçe

Molde FK

Groep B

Rubin Kazan

Liverpool

Girondins de Bordeaux

FC Sion

Groep C

Borussia Dortmund

PAOK Saloniki

FC Krasnodar

Gabala SC

Groep D

Napoli

Club Brugge

Legia Warschau

FC Midtjylland

Groep E

Villarreal

Viktoria Plzen

Rapid Wien

Dinamo Minsk

Groep F

Olympique Marseille

Sporting Braga

Slovan Liberec

FC Groningen

Groep G

Dnjepr Dnjeprpropetrovsk

Lazio Roma

Saint-Etienne

Rosenborg BK

Groep H

Sporting Lissabon

Besiktas

Lokomotiv Moskou

FK Skënderbeu

Groep I

FC Basel

Fiorentina

Lech Poznan

Belenenses

Groep J

Tottenham Hotspur

Anderlecht

AS Monaco

Qarabag FK

Groep K

Schalke 04

APOEL Nicosia

Sparta Praag

Asteras Tripolis

Groep L

Athletic de Bilbao

AZ

FC Augsburg

Partizan Belgrado

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen