Oranje móet winnen...maar wat als dat niet lukt?

2 september 2015, 17:01   Bijgewerkt: 2 september 2015, 17:18

Zowat iedere Oranje-international heeft het de afgelopen dagen geroepen: er móet gewonnen worden van IJsland. In drie van de zes eerste kwalificatieduels voor het EK 2016 kwam de nummer drie van het WK niet tot winst en dus staat deelname aan het Europees kampioenschap op de tocht. Maar is de wedstrijd tegen IJsland allesbepalend? Nee, luidt het antwoord op die vraag. FCUpdate.nl zet de scenario's op een rijtje.

Stand in de groep

Alle teams in Groep A hebben zes wedstrijden gespeeld en moeten er nog vier afwerken. De verrassende en trotse koploper is IJsland, met vijftien punten. Tsjechië volgt met dertien, Oranje staat derde met tien punten. Onder de rode streep bezet Turkije de vierde stek met acht punten, al praktisch uitgeschakeld zijn Letland (drie punten) en Kazachstan (één). Voor de duidelijkheid: de nummers één en twee plaatsen zich rechtstreeks voor het EK, het land dat als derde eindigt speelt een play-off tegen een andere nummer drie. Dat zou, in de huidige situatie, Israël, Oekraïne, Schotland, Slovenië, Hongarije, Rusland, Noorwegen of Albanië zijn.

Scenario 1: Oranje wint van IJsland

Scenario 2: Oranje speelt gelijk tegen IJsland

Als Oranje er niet in slaagt om IJsland te verslaan en slechts een punt pakt, doet de situatie zich voor dat de eilandbewoners zo goed als zeker zijn van EK-deelname. Met nog drie duels te gaan, inclusief potjes tegen Kazachstan en Letland, koestert het dan vijf punten voorsprong op Oranje en mogelijk ook Turkije, ervan uitgaande dat de Turken winnen van Letland. IJsland is in dit geval nauwelijks meer te achterhalen door Oranje en ook Tsjechië kan, bij winst op Kazachstan, een gat van vijf punten slaan ten opzichte van de ploeg van coach Danny Blind. Om bij de eerste twee te eindigen, is Oranje in dit scenario vervolgens dus afhankelijk van uitglijders van IJsland of Tsjechië. Toch heeft Nederland EK-deelname, via play-offs, nog in eigen hand. Turkije kan bij een remise van Oranje tegen IJsland in punten gelijk komen, maar beschikt over een aanmerkelijk minder goed doelsaldo. Als Oranje er vervolgens in slaagt om overeind te blijven in de uitwedstrijd tegen Turkije, komende zondag, zijn twee zeges in de laatste twee duels in ieder geval genoeg om derde te worden.

Scenario 3: Oranje verliest van IJsland

Resterend programma in Groep A

Donderdag 3 september

Nederland- IJsland

Tsjechië- Kazachstan

Turkije- Letland

Zondag 6 september

Turkije- Nederland

Letland- Tsjechië

IJsland- Kazachstan

Zaterdag 10 oktober

Kazachstan- Nederland

IJsland- Letland

Tsjechië- Turkije

Dinsdag 13 oktober

Letland- Kazachstan

Nederland- Tsjechië

Turkije- IJsland

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen