Utrecht reageert op straf van KNVB: "Teleurstellend"

2 september 2015, 19:41

De commissie van beroep van de KNVB besloot vandaag (woensdag) om de straf voor FC Utrecht, naar aanleiding van de antisemitische spreekkoren tijdens de wedstrijd FC Utrecht-Ajax in april, te handhaven. De Domstedelingen hebben daar bij monde van algemeen directeur Wilco van Schaik op gereageerd.

"Ik wil om te beginnen nóg een keer gezegd hebben dat wij vanzelfsprekend de vreselijke spreekkoren ten diepste betreuren en dat wij er alles aan doen en willen doen om ze te voorkomen. En ik wil ook niet bagatelliseren wat er gebeurd is. Dat is níet aan de orde", geeft Van Schaik aan. Hij reageert hiermee op het standpunt van de commissie van beroep van de KNVB dat Utrecht niet accuraat gereageerd heeft op de situatie en de straf, door de seizoenskaarthouders van de Bunnikside per brief een andere plek in het stadion aan te bieden voor de thuiswedstrijd tegen Ajax.

"Het gaat erom dat wij in eerste instantie bij de tuchtcommissie van de KNVB en later bij de commissie van beroep, een- en andermaal hebben kunnen aantonen dat we tijdens die wedstrijd níet wisten van sommige later gehoorde verwerpelijke spreekkoren. Zou dat wèl gebeurd zijn, dan hadden we uiteraard direct tijdens de wedstrijd ingegrepen volgens het afgesproken protocol, zoals we op andere momenten wel hebben gedaan tijdens die wedstrijd", aldus Van Schaik.

"Tegen die achtergrond mag duidelijk zijn dat we het vonnis van de KNVB teleurstellend vinden om naast een boete van 10.000 euro te eisen dat de eerstkomende wedstrijd tegen Ajax op 13 december, met een lege Bunnikside wordt gespeeld", vervolgt de Utrecht-directeur. "Ik ontkom niet aan de indruk -  laat ik daar ook open over zijn - dat ook de politieke druk rond deze zaak een rol heeft gespeeld in deze zware straf. Ik begrijp de politieke en maatschappelijke verontwaardiging over die kwetsende spreekkoren, maar laat dat toch gezegd zijn."

Van Schaik hamert heel erg op het feit dat de spreekkoren lastig te horen zijn. "Wij gaan daar als club verder mee aan de slag met een aantal aangescherpte maatregelen in het stadion. Zo gaan we voor ongeveer 200.000 euro investeren in geavanceerde camera's en geluidsapparatuur in het hele stadion en op de Bunnikside en het uitvak specifiek om spreekkoren beter te kunnen traceren en te identificeren. Wij beseffen ons echt dat we onze verantwoordelijkheid moeten pakken."

Het laatste punt dat Van Schaik aanstipt gaat over de brief aan de leden van de Bunnikside. "Ik heb onze seizoenkaarthouders van de Bunnikside al laten weten dat ze op andere plaatsen in het stadion een stoel krijgen, want zij mogen niet de dupe worden van het gedrag van een klein stel raddraaiers. Het verwijt dat ik hiermee de straf ondermijn,  leg ik derhalve naast me neer."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen