Column: afgang tegen IJsland kan op conto Danny Blind

4 september 2015, 10:11

Hij begreep de vraagtekens niet, of wilde ze niet begrijpen. Gregory van der Wiel liet maandag, toen hij zich meldde bij Huis ter Duin in Noordwijk, weten dat hij het de normaalste zaak van de wereld vond dat hij opgeroepen was voor Oranje. Hij speelde dit seizoen nog geen minuut voor zijn club Paris Saint Germain, maar wat maakte dat uit? "Ik kan een aardig balletje trappen", gaf hij als verklaring voor zijn aanwezigheid.

Al voordat duidelijk werd hoe de selectie voor de EK-kwalificatieduels met IJsland en Turkije eruit zou zien, was helder dat bondscoach Danny Blind een aantal probleemgevallen had. Gregory van der Wiel en Bruno Martins Indi waren uit de gratie bij hun club, Van der Wiel zit in Parijs zelfs regelmatig op de tribune. Toch besloot Blind om de twee verdedigers op te roepen en bijvoorbeeld Daryl Janmaat, Paul Verhaegh en Virgil van Dijk thuis te laten. Janmaat werd vorig seizoen verkozen tot speler van het jaar bij Newcastle United, Verhaegh is al jaren aanvoerder van Bundesliga-subtopper FC Augsburg en Van Dijk blinkt wekelijks uit bij Celtic.

Kortom: Van der Wiel was het wel met Blind eens dat het elftal hem in deze wedstrijden goed kon gebruiken. Wedstrijdritme? Iemand met zijn kwaliteiten had dat niet nodig, leek Van der Wiel hardop te denken.

Na afloop van de wedstrijd haalde Blind bij de NOS uit naar beide verdedigers: "Ik weet niet wat Bruno bezielde. Het hoort bij een prof dat je je beheerst", bromde hij. En over Van der Wiel: "Dit mag Greg niet gebeuren. Als je zo uit de tent wordt gelokt, moet je op je benen blijven staan en niet gaan glijden", mopperde hij.

Maar beste Danny, jíj hebt ervoor gekozen om Martins Indi en Van der Wiel op te roepen en op te stellen. Niemand anders. Er waren alternatieven beschikbaar, maar jij koos voor twee spelers die bij hun club gewogen en te licht bevonden zijn. Als het dan misgaat, moet je niet naar de betreffende spelers wijzen. Het waren, zo simpel is het, verkeerde keuzes van de bondscoach die Oranje de kop hebben gekost tegen IJsland.

Door: Roland Mather

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen