Ricksen blijft knokken: "Ik heb schijt aan de dood"

5 september 2015, 15:52

Fernando Ricksen voert nog altijd een loodzwaar gevecht met spierziekte ALS. De voormalig verdediger berust in zijn lot dat de fysieke aftakeling hem steeds meer van anderen afhankelijk maakt, maar wil aan de dood voorlopig niet denken. Hij hoopt nog altijd de eerste persoon te worden die ALS weet te overleven.

De 39-jarige kampt met een zeer agressieve vorm van de dodelijke ziekte ALS. "Kijk, mijn vingers trekken helemaal krom, de spierkracht is bijna weg. Het snijden van een stukje vlees lukt niet meer", legt hij uit in een openhartig interview met het AD. "Natuurlijk gruwel ik van de gedachte dat ik op een gegeven moment zal zijn veroordeeld tot een rolstoel en dat mijn vrouw Veronika me zal moeten verschonen, maar me daarover opwinden heeft geen zin. Dat kost me namelijk de energie die ik nodig heb voor de dingen die ik nog wel kan."

Door de ziekte kan Ricksen niet ver vooruit kijken. "Ik weet natuurlijk niet of er een binnenkort zal zijn", zegt hij. "Ik ben niet gek, weet dat de dood me op de hielen zit. Omdat ik een agressieve vorm van ALS heb, dachten veel mensen, ook zogenoemde kenners, dat ik er allang niet meer zou zijn. Maar zie, ik ben er nog steeds. Ik blijf knokken. Dat ben ik vooral verplicht aan mijn driejarige dochtertje Isabella. Voor haar moet ik sterk zijn, mag ik niet depressief worden. Blijf altijd lachen, blijf doorgaan. Dat is de boodschap die ik haar wil meegeven."

Hij wil blijven knokken, ondanks dat zijn situatie steeds slechter wordt. "Als ik hoor dat de vader van scheidsrechter Reinold Wiedemeijer de strijd tegen ALS liefst 25 jaar heeft volgehouden, denk ik: dan moet er ook iemand zijn die de ziekte als eerste gaat overleven. Ik ben heus realistisch, maar mijn doel mag duidelijk zijn: ik wil die eerste persoon zijn. Ik heb schijt aan de dood", besluit de voormalig verdediger strijdbaar.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen