Theo Janssen legt uit: "Dát is dominant voetbal"

11 september 2015, 10:22

Theo Janssen zette in 2014 een punt achter zijn carrière en is tegenwoordig als scout actief voor Vitesse. Die functie bevalt hem wel. "Lekker voetbal kijken, alleen het vergaderen vind ik minder", zegt hij in een interview met Metro. Vitesse wordt in Nederland vaak afgeschilderd als een soort tweede elftal van Chelsea, maar daar is hij het niet mee eens. "Ik vind dat zó makkelijk. Dan kun je Willem II ook een tweede Ajax noemen."

Dat veel spelers komen en gaan, is volgens Janssen bij veel meer clubs dan Vitesse het geval. "Het komt nauwelijks meer voor dat een speler voor langere tijd bij dezelfde club blijft. En dan valt het bij ons nog wel mee als je naar de basisspelers kijkt: Eloy Room en Kevin Diks zijn bij ons opgeleid en aanvoerder Guram Kashia speelt al vijf jaar bij ons en wil verlengen. En dan zitten er ook nog drie zelf opgeleide spelers bij de selectie."

Nederland is een opleidingsland, maar wel een land waarin het niveau van de competitie achteruit holt. Janssen, oud-speler van Ajax en Twente, heeft daar wel gedachten over. "Veel balbezit wordt verward met dominantie. Onzin, niet hoeveel je de bal hebt, maar wat je met de bal doet bepaalt hoe dominant een team is."

Hij legt uit wat hij bedoelt: "Met FC Twente speelden we in de Champions League een thuiswedstrijd tegen toenmalig titelhouder Internazionale (2-2, red.). Michel Preud'homme was toen onze trainer. Weet je wat hij zei? Leuk die opbouw, maar de bal moet snel naar voren. Je wilt toch zo snel mogelijk aan de overkant komen? Daar gebeurt het. Daar worden wedstrijden beslist. Met Twente speelden we volwassen, maar hadden we niet altijd het meeste balbezit." Ook uit zijn periode bij Ajax heeft Janssen een voorbeeld: "We speelden toen tegen Real Madrid in de poulefase en hadden meer balbezit in die wedstrijden. Maar we waren echt niet dominant, Real Madrid wist precies op welke momenten ze moesten toeslaan. Dát is dominant voetbal", weet hij.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen