Eendracht maakt macht voor ijzersterk PSV

16 september 2015, 08:02

Tientallen miljoenen trok Manchester United deze zomer uit voor de komst van Memphis Depay, Anthony Martial, Bastian Schweinsteiger, Morgan Schneiderlin en Matteo Darmian. Maar hoe duur al deze spelers ook waren, en wat de marktwaarde van de overige selectiespelers ook is, de ploeg van manager Louis van Gaal moest het dinsdag in Eindhoven afleggen tegen PSV (2-1). Manchester United had de betere spelers, PSV het betere team. "Als je bereid bent om tot de bodem te gaan, kan zoiets gebeuren."

De beste man van het veld was in Eindhoven misschien wel een 20-jarige knul uit Panningen. Jorrit Hendrix speelde een dijk van een wedstrijd als stofzuiger op het middenveld en stond, als speler zonder poeha, symbool voor het PSV van deze memorabele avond. Hendrix, de vervanger van de geblesseerde Adam Maher, stond na afloop van de wedstrijd een beetje verlegen de media te woord. Hij werd, ook door journalisten, overladen met complimenten en leek niet helemaal te weten wat hij ermee moest. "Het ging wel lekker, ja", stamelde hij nuchter. Om er snel aan toe te voegen: "Maar het mooiste is natuurlijk dat we hier als team winnen. Fantastisch."

Natuurlijk, gezegd moet worden dat PSV niet mag mopperen over het verloop van de wedstrijd. Héctor Moreno had na een kwartier zomaar een rode kaart kunnen of moeten krijgen en vlak na de 0-1 van Memphis Depay kreeg Manchester United een grote kans op de 0-2. Gaat die bal erin, dan is het waarschijnlijk einde verhaal voor PSV. Maar in plaats daarvan werd het enkele minuten later, uit een corner, enigszins gelukkig 1-1.

Maar we zouden PSV tekort doen door te stellen dat de overwinning alleen een kwestie van geluk was. Want vooral in de tweede helft deed de landskampioen absoluut niet onder voor de peperdure ploeg uit Engeland en ook na de 2-1, gemaakt door Luciano Narsingh, kwam PSV nauwelijks in de problemen. Het verdedigde scherp, speelde compact en sleepte de zege op basis van wilskracht uit het vuur. "Het geheim van dit succes is dat we als team altijd zijn blijven geloven in onze kansen", weet Hendrix. "Natuurlijk gaf die 1-1 een boost, zo vlak voor rust. Maar het begint met strijdlust. Als je bereid bent om tot de bodem te gaan, kan zoiets gebeuren."

Eendracht maakte macht voor PSV, zoals het clublied voorschrijft. Het leidde tot een magische wisselwerking met het publiek. "Dit is smullen voor iedereen die bij PSV betrokken is, ook de fans. Vijf minuten voor tijd ging iedereen staan en begonnen alle fans te klappen. Fantastisch. Dat had ik hier nog nooit zo meegemaakt."

De eerste Champions League-wedstrijd sinds 2008 werd zodoende een doorslaand succes voor PSV. Tijdens de vorige duels van de club in het miljoenenbal speelde Hendrix nog in de jeugdopleiding en droomde hij van avonden als deze. "Als jeugdspelers kregen we soms kaartjes voor die Champions League-wedstrijden, dus ik heb hier een paar keer op de tribune gezeten", glundert Hendrix. "En nu dit, dan. Ja, dat is wel mooi."

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen