"Met veel kabaal is bij Ajax de boel overhoop gehaald"

23 september 2015, 09:06

De column van Marco van Basten in Voetbal International, waarin hij keihard uithaalt naar Johan Cruijff en diens werkwijze bij Ajax, is sinds woensdag te lezen. De oud-aanvaller, momenteel assistent-bondscoach van het Nederlands elftal, neemt geen blad voor de mond. "Waar het uiteindelijk dus om ging, is macht."

Aanleiding voor de column van Van Basten in VI is een reportage op FOX Sports over het plan-Cruijff bij Ajax. "Ik vond het eerlijk gezegd een aanfluiting. Als dat het resultaat is van die Fluwelen Revolutie in Amsterdam, denk ik: Waarom zijn een paar jaar geleden al die mensen naar de rechtbank gegaan? Waarom zijn zo veel mensen geslachtofferd?", vraagt Van Basten zich hardop af. "Met veel kabaal is bij Ajax de boel overhoop gehaald. Als je nu bekijkt wat het gevolg daarvan is, vind ik dat zeer bedenkelijk. De vier landstitels danken ze vooral aan Frank de Boer, die als trainer een geweldige prestatie heeft geleverd. Dat komt niet door het Plan Cruijff en de mensen die binnen zijn gekomen." Eén van de plannen van Cruijff was om van Ajax weer een club te maken die op Europees niveau kon presteren. "We zijn vijf jaar verder en ik heb er nog niet veel van gezien."

Van Basten vervolgt: "Ajax stopt veel geld in de jeugd. Maar ik begrijp niet waarom sommige beleidsbepalers zichzelf zo nadrukkelijk op de borst kloppen. Viktor Fischer komt uit Denemarken, Arek Milik uit Polen, Anwar El Ghazi halen ze bij Sparta vandaan, Daley Sinkgraven bij sc Heerenveen en Riechedly Bazoer bij PSV. Dat is de verdienste van jeugdscouting, niet van de opleiders. Jairo Riedewald, Joël Veltman en Kenny Tete komen echt uit de Ajax-opleiding voort. Dat zijn drie verdedigers. En dan ben je d'r wel", doceert de voormalig spits.

Van Basten noemt het plan-Cruijff 'één grote komedie' en hekelt de werkwijze van zijn voormalig leermeester. "Er is keihard op de man gespeeld. Waar het uiteindelijk dus om ging, is macht." De assistent-bondscoach trekt een vernietigende conclusie over Cruijffs revolutie. "Het ging zoals Johan wilde dat het zou gaan en wat is het resultaat? Johan heeft de macht, maar komt zelden bij Ajax en lijkt steeds meer afstand te willen bewaren."

De volledige column van Van Basten is te lezen in de papieren versie van Voetbal International.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen