Tottenham leidt Man City in tweede helft naar slachtbank

26 september 2015, 15:49

Manchester City smeet afgelopen zomer met miljoenen, onder meer Raheem Sterling en Kevin De Bruyne werden voor enorme bedragen losgeweekt, en de ploeg won de eerste vijf competitieduels. Daardoor was het vertrouwen in de landstitel meteen groot in het blauwe deel van Manchester, maar momenteel zit er zand in de motor bij de ploeg. Vandaag (zaterdag) kreeg de miljoenenformatie een hard pak slaag van Tottenham Hotspur: 4-1.

De zeperd op White Hart Lane is de tweede nederlaag in de competitie voor The Citizens. Vorige week werd er op eigen veld al verrassend met 1-2 verloren van reuzendoder West Ham United. Bij Tottenham wilde de Champions League-deelnemer haar rug rechten, maar dat lukte absoluut niet. Na negentig minuten stond er een 4-1 eindstand op de borden in Londen. Tottenham maakte maar liefst drie van de vier treffers na de doelwissel. De nederlaag is voor Manchester City de grootste sinds september 2008.

Wie alleen de eerste helft van de wedstrijd heeft gezien, zal niet kunnen geloven dat er na negentig minuten een 4-1 eindstand was bereikt. De bezoekers hadden het in het eerste bedrijf redelijk onder controle en namen na 21 minuten zelfs de leiding. Kevin De Bruyne scoorde na een vlijmscherpe counter in de lange hoek en tekende voor zijn derde treffer in drie duels bij zijn nieuwe club. Manchester-keeper Willy Caballero, die de geblesseerde Joe Hart verving, moest pas in de 41ste minuut voor het eerst in actie komen op een schot van Harry Kane. Tottenham was dus weinig dreigend, maar scoorde kort voor rust wel de 1-1. Eric Dier schoot via de paal raak na slordig balverlies van De Bruyne.

Dat was een opsteker voor de thuisploeg, die na rust ook direct de 2-1 op de borden zette. Oud-Ajacied Toby Alderweireld kopte raak uit een uitstekend aangesneden vrije schop. Die goal bleek het breekpunt in de wedstrijd, want de bezoekers kakten daarna helemaal in. Vreemd was het dan ook niet Tottenham twaalf minuten later de 3-1 produceerde. Harry Kane tikte attent raak nadat Christian Eriksen zijn vrije trap op de kruising uiteen zag spatten. Het was voor de Engelse spits zijn eerste treffer van het nieuwe seizoen. Tien minuten voor het einde bepaalde Erik Lamela de eindstand op 4-1.

Zodoende is de kans groot dat Manchester City na dit Premier League-weekend niet langer de koploper is. Als Manchester United van Sunderland wint, dan is de ploeg van Louis van Gaal de nieuwe lijstaanvoerder. West Ham United kan, als het van Norwich City wint, op gelijke hoogte komen met de ploeg van Manuel Pellegrini.