Kamp-Blatter verbaasd, FIFA-baas gaat 'gewoon' werken

8 oktober 2015, 08:05

Woensdag kwam naar buiten dat de onderzoekskamer van de ethische commissie van de FIFA het voorstel heeft gedaan om de omstreden voorzitter Sepp Blatter voor negentig dagen te schorsen. Het advocatenteam van de 79-jarige Zwitser heeft hier met verbazing op gereageerd. Ondertussen is de in februari aftredende preses van plan om donderdag gewoon aan het werk te gaan.

Blatter wordt verdacht van fraude en bestuurlijke misstanden en wordt door de FIFA in afwachting van het strafrechtelijk onderzoek geschorst. Dat vinden de advocaten van de Zwitser bizar. Bovendien stellen de raadslieden in een kort statement dat Blatter nog niets van de ethische commissie gehoord heeft over een mogelijke sanctie. "Je zou verwachten dat de ethische commissie de voorzitter en zijn raadgevers zou willen horen in deze zaak en een diepgaand onderzoek instelt, voordat er voorstellen worden gedaan om strafmaatregelen te nemen", zo klinkt het.

De eis voor de schorsing van negentig dagen moet nog bekrachtigd worden door de Duitser Hans-Joachim Eckert, die voorzitter van de rechtsprekende kamer van de ethische commissie is. Waarschijnlijk volgt de uitspraak nog deze week. Ten grondslag aan de waarschijnlijke straf ligt de bewering dat Blatter ongeveer 1,8 miljoen euro aan UEFA-voorzitter Michel Platini zou hebben betaald voor belangen die niet met de FIFA te maken hadden.

In de tussentijd wil Blatter gewoon aan het werk gaan. "Het zijn momenteel geruchten", maakt Blatters persoonlijke adviseur Klaus J. Stöhlker duidelijk in de krant Blick. "Ik heb met hem gesproken en hij zal donderdag weer aan de slag gaan", aldus Stöhlker. Wordt Blatter definitief geschorst, dan mag hij zich negentig dagen lag niet melden op het FIFA-kantoor in Zürich. Daarnaast zal hij dan niet welkom zijn in stadions.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen