Van Dijk en Tete stralen, Blind maakt duo compliment

10 oktober 2015, 21:32   Bijgewerkt: 11 oktober 2015, 18:10

Virgil van Dijk en Kenny Tete (foto) kijken met een fijn gevoel terug op hun debuut in het Nederlands elftal. De verdedigers van respectievelijk Southampton en Ajax mochten zaterdag in Astana voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kazachstan (2-1 winst) voor de eerste keer in hun loopbaan het shirt van Oranje aantrekken.

"Ik ben supertrots, geweldig. Dit smaakt naar meer", aldus Van Dijk bij de NOS. "In het begin was het wel wennen, het veld was spekglad en de bal ging heel snel. Maar naarmate het duel vorderde, ging het steeds beter. We kregen op het laatst nog wel die goal tegen. Die moeten we nog analyseren, maar over het algemeen zijn we blij met de drie punten. We gaan nu genieten en hopelijk wordt het een mooie avond, als Tsjechië zijn sportieve plicht doet."

"Ik vond het spannend en was best een beetje zenuwachtig, al weet ik niet of jullie dat gemerkt hebben. Ik hoop het niet", vult Tete aan met een glimlach. "Het kunstgras was wennen en ik speelde voor het eerst met deze jongens en was nog niet echt op hen ingespeeld. Maar ik denk dat het wel goed is gegaan. Ik moest gewoon mijn spel spelen en niet te veel nadenken. Ik ben tevreden." Op de opmerking dat hij nu international is, reageerde de speler van Ajax stralend: "Er is niets mooiers."

Oranje-bondscoach Danny Blind is tevreden over het optreden van Tete en Van Dijk. "Ik was niet bevreesd voor hen. Ze hadden al aangetoond in vorm te zijn. Van Dijk heeft het fantastisch gedaan en Tete was ook prima. Dit was het beste gedeelte van ons elftal", stelt de oefenmeester. Op de vraag of hij een risico heeft genomen met Van Dijk en Tete, antwoordde Blind: "Je weet dat er altijd dingen kunnen gebeuren met jonge spelers, dat het niet in balans is. Maar ik heb ook gekeken naar de alternatieven. En Janmaat was er niet, Van der Wiel was geschorst en Verhaegh lag met veertig graden koorts op bed."

"Van Dijk had ik al langer in mijn hoofd zitten, aangezien ik hem in de laatste duels heb gezien bij Southampton. Daar maakt hij een goede indruk, de stap naar de Premier League is goed geweest voor hem. Hij pakt het daar goed op en ik kan over vanavond niet anders dan zeggen dat hij het fantastisch heeft gedaan, net als Anwar El Ghazi. Hij had goede momenten, was niet altijd even gelukkig. Maar ik ben niet ontevreden", aldus Blind, doelend op de derde debutant. Als vervanger van de geblesseerde Tim Krul maakte ook Jeroen Zoet zijn Oranje-debuut.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen