De laatste drie keer dat Oranje in het nauw zat

13 oktober 2015, 15:33   Bijgewerkt: 13 oktober 2015, 15:53

Vanavond weten we eindelijk of het zijden draadje waar het Nederlands elftal al een tijdje aan hangt zal knappen. Oranje staat aan de rand van de afgrond in de EK-kwalificatiecampagne en heeft een mirakel nodig om nog uit te mogen komen in de play-offs om een ticket naar Frankrijk. De brigade van bondscoach Danny Blind moet in de Amsterdam ArenA van Tsjechië winnen en dan moet Turkije in eigen land ook nog eens van IJsland verliezen. Laten we hopen dat de leeuw in het nauw een rare sprong zal maken.

Voor het EK 2004 in Portugal

Als we terugbladeren in onze voetbalgeschiedenis, dan zien we dat de voorrondes van de eindtoernooien in 2014, 2012, 2010, 2008 en 2006 geen problemen opleverden. In 2008 werd Oranje tweede achter Roemenië, de andere keren werd zelfs steeds de groepswinst behaald. De laatste keer dat kwalificatie écht spannend werd, was voor het EK 2004 in Portugal. De zevende deelname van Nederland aan het Europese kampioenschap stond toen serieus op de tocht, maar op het laatste moment kwam het nog goed.

Als er in een dubbele ontmoeting met Schotland niet aan het langste einde getrokken werd, dan zouden de EK-plannen uiteenspatten. Het zweet klotste Advocaat onder de oksels, toen er in het eerste deel van het tweeluik door een goal van James McFadden met 1-0 verloren werd op Hampden Park in Glasgow. Gelukkig werd in de return alle ellende weggespeeld. Onder aanvoering van Wesley Sneijder en Ruud van Nistelrooy, die een hattrick maakte, werd er in de ArenA met 6-0 gewonnen van Schotland. Kwalificatie voor het EK 2004 was een feit.

Voor het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea

Dat het in een cruciale wedstrijd ook zomaar anders kan aflopen, ondervond het Nederlands elftal in aanloop naar het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea. Voor de eerste keer in zestien jaar tijd bleek Oranje niet in staat om het mondiale voetbalevenement te bereiken. Onze nationale ploeg ontbrak zodoende op het eerste WK dat door twee landen georganiseerd werd. Nederland stond destijds onder leiding van bondscoach Louis van Gaal, die later in zijn tweede periode bij Oranje aanzienlijk succesvoller was.

Een overwinning in Dublin zou voldoende zijn voor kwalificatie voor het WK 2002, maar Oranje bezweek onder de druk. In de voorbereidende oefeninterland tegen Engeland (0-2 winst) kende Nederland een goede generale, maar in de repetitie ging het mis. Ondanks een rode kaart voor Gary Kelly (twee keer geel) kreeg het een koude douche in de Ierse hoofdstad. Jason McAteer, die ook al trefzeker was geweest in Amsterdam, bezorgde Nederland één van de grootste katers in haar voetbalgeschiedenis. Met alleen nog een duel met Cyprus (4-0 winst) te gaan kon Ierland WK-deelname nauwelijks meer ontgaan. Dat gebeurde dan ook niet.

Voor het EK 1996 in Engeland

In 2000 kwalificeerde Nederland zich als organisator automatisch voor het EK en richting het WK 1998 werd Oranje groepswinnaar in de kwalificatiereeks, maar in aanloop naar het EK 1996 in Engeland werd het weer veel te spannend gemaakt. In de poulefase mocht onze nationale ploeg blij zijn dat het in de zinderende spanning tweede werd en zich daarom via de play-offs naar de Europese eindronde kon werken.

In aanloop naar het WK 2002 ging het mis tegen Ierland, maar Oranje ging wel ten koste van de Ieren naar het Europees kampioenschap van 1996. Beide landen maakten in een barrageduel op het Anfield van Liverpool uit wie er zich zou plaatsten voor het toernooi in Engeland. Met twee doelpunten, in de 30ste en de 88ste minuut, schoot Patrick Kluivert de ploeg van bondscoach Guus Hiddink naar het EK. Hiddink had in januari het stokje overgenomen van Advocaat, die destijds naar PSV verkaste.

Door: Koen Jans

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen