ErediVisie: wat opviel in de negende speelronde

19 oktober 2015, 12:19   Bijgewerkt: 19 oktober 2015, 16:03

Voor Ajax en Feyenoord stonden dit weekend lastige wedstrijden op het programma. Heracles-uit en sc Heerenveen-uit, dat zijn duels waar concurrent PSV eerder dit seizoen punten morste. Maar de twee koplopers toonden hun spierballen en wonnen moeiteloos. Uitgerekend PSV, dat met Excelsior-thuis op papier en veel eenvoudigere klus had, liep wel schade op. Het werd 1-1, waardoor de landskampioen weer terrein verliest. FCUpdate.nl pikt enkele opvallende zaken van het afgelopen voetbalweekend eruit.

Mulder lult er niet omheen

{image[305381][right-half][Siemen Mulder]}Het incasseringsvermogen van alles en iedereen die SC Cambuur een warm hart toedraagt wordt dit seizoen flink op de proef gesteld. De resultaten vallen tegen en meerdere keren was de ploeg de dupe van een omstreden arbitrale beslissing, denk bijvoorbeeld aan de vroege rode kaart van Sander van de Streek in de wedstrijd tegen PSV (0-6). Tegen AZ zat het de Friezen opnieuw niet mee, de 0-1 van Vincent Janssen viel nadat de spits van de Alkmaarse ploeg hands maakte. Het leidde tot veel commotie in het stadion, vooral omdat het moment herhaald werd op de grote tv-schermen. Toch was coach Henk de Jong na afloop niet boos op scheidsrechter Siemen Mulder. "Ik kom op voor de scheidsrechter. Hij kwam in de rust bij me en gaf zijn fout toe. Hij lult er niet omheen", aldus de trainer. Mulder deed wat- zo bleek vorige week nog bij Oranje- voor sommige mensen heel moeilijk is: het boetekleed aantrekken en een fout toegeven. Het werd gewaardeerd door De Jong. Laat het een voorbeeld zijn voor de vele arbiters die na afloop van een duel krampachtig achter hun omstreden beslissing blijven staan. Fouten maken kan iedereen, er goed mee omgaan is niet iedereen gegeven.

Ajax wint weer moeiteloos

{image[305383][right-half][]}Heracles-uit, op papier was het een lastig potje. Vraag maar aan PSV, dat vorige maand verloor in Almelo. Maar Ajax deed zaterdagavond wat het dit seizoen al zo vaak deed: het gaf de tegenstander geen enkele kans en besliste de partij voortijdig. Binnen 22 minuten stond het 0-2 tegen de nummer drie van de ranglijst, door geweldige doelpunten van Anwar El Ghazi en Nemanja Gudelj. Hiermee was het meteen einde wedstrijd, spannend liet Ajax het met deze voorsprong op zak niet meer worden. Het boekte zo al de zevende overwinning van het seizoen in de Eredivisie en in al deze wedstrijden scoorde Ajax zelf minimaal twee keer en gaf het niet één doelpunt weg. Dat er tussendoor verloren werd van concurrent PSV (1-2) deed pijn in Amsterdam, maar kampioen word je volgens een aloud voetbalcliché tegen de kleintjes. Over het vertoonde spel wordt nog wel eens gezeurd, maar als Ajax zijn wedstrijden zo eenvoudig blijft winnen moet het gek lopen wil de ploeg van coach Frank de Boer niet heel ver gaan komen in de titelstrijd. De volgende test: Vitesse-uit, komende zondag. We zijn benieuwd.

Topscorer De Graafschap speelt niet voor De Graafschap

{image[305380][right-half][]}Met zes kansloze nederlagen op rij begon De Graafschap rampzalig aan het seizoen. De ploeg uit Doetinchem werd al terug de Jupiler League in geschreven, maar boekt progressie. Na een zwaarbevochten eerste puntje tegen Willem (2-2) volgde een prima optreden tegen Feyenoord (2-1 verlies), gevolgd door het eerste punt buitenshuis: bij ADO Den Haag werd het zondag 1-1. Er is dus een opgaande lijn te bespeuren en als binnenkort ook de eerste overwinning volgt, doet De Graafschap ineens weer helemaal mee. Maar om te winnen is één ding noodzakelijk: er moet gescoord worden. En juist dat gaat de Superboeren voorlopig niet al te best af. Pas als de tegenstander een handje helpt, valt er wat te juichen. In negen duels scoorde De Graafschap zes keer en twee van die goals werden gemaakt door een speler van de tegenpartij. Zondag schoot Gianni Zuiverloon in eigen doel en hierdoor is 'eigen doelpunt tegenstander' nu gedeeld topscorer van De Graafschap, samen met Vincent Vermeij.

sc Heerenveen in voetsporen Manchester United

{image[305382][right-half][]}In de eerste weken van dit seizoen was er nogal wat kritiek op Dirk Kuyt. Hij scoorde alleen vanaf elf meter, gaf geen assists en bijdehante statistici kwamen na een handvol eredivisieduels met het gegeven naar buiten dat de aanvaller zelfs nog niet één keer op doel geschoten had. Hoe belangrijk hij op andere manieren voor zijn team was, werd voor het gemak even buiten beschouwing gelaten. Inmiddels heeft Kuyt zijn critici volledig de mond gesnoerd. Nadat hij het tweeluik met PEC Zwolle al drie keer scoorde in drie dagen, tekende hij in de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen (2-5) voor een (onzuivere) hattrick. Overigens mede dankzij een uitblinkende Simon Gustafson, die de 'missing link' blijkt te zijn geweest op het middenveld van het elftal van coach Giovanni van Bronckhorst. Opmerkelijk genoeg komt sc Heerenveen nu in een rijtje met Manchester United, de vorige club waar Kuyt drie keer in één wedstrijd tegen scoorde. Bekijk hieronder zijn hattrick van destijds, op 6 maart 2011.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen