De bijzondere carrière van Foppe de Haan in tien foto's

21 oktober 2015, 11:58   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Vier maanden geleden vierde hij zijn 72ste verjaardag. Foppe de Haan heeft al lang de leeftijd om in alle rust van zijn pensioen te kunnen genieten, maar komend weekend zit hij weer als hoofdcoach op de bank bij sc Heerenveen. FCUpdate.nl blikt aan de hand van tien foto's terug op de carrière van een unieke trainer.

[photo,93079,left,]

Nadat hij als coach ervaring opgedaan had bij VV Akkrum, Drachtster Boys, ACV en vv Steenwijk, trad Foppe de Haan halverwege de jaren '80 in dienst bij sc Heerenveen. In 1993 leidde hij de eerstedivisieclub naar de Eredivisie én de bekerfinale, waarin Ajax met 6-2 te sterk was. Op deze foto verlaten onder meer Marco Roelofsen, Jan de Visser en Gerrie Schaap het veld na de eindstrijd, gehuld in shirts van de tegenstander.

[photo,93084,left,]

Door de promotie en de verrassende plek in de bekerfinale in 1993 groeit De Haan in de jaren '90 snel uit tot een bekende naam in de Nederlandse voetbalwereld. Op deze foto wordt hij in het zonnetje gezet tijdens het Profvoetbal Gala van 1998, nadat hij in 1997 opnieuw de bekerfinale bereikt had met sc Heerenveen.

[photo,93085,left,]

Van eerstedivisionist groeit sc Heerenveen tussen de jaren '80 en 2004, het jaar waarin De Haan afzwaait, uit tot stabiele subtopper in de Eredivisie. Het haalt in 2000 zelfs de Champions League. Dit zijn de twee drijvende krachten achter de club: coach De Haan en voorzitter Riemer van der Velde. Deze foto dateert uit 2001.

[photo,93083,left,]

In 2004 neemt De Haan, na ruim vijfhonderd competitieduels, afscheid als coach van sc Heerenveen. Negentien jaar was hij hoofdtrainer, een unicum in het Nederlandse voetbal. Zijn laatste thuiswedstrijd was op 9 mei 2004, tegen AZ. Hier trapt hij, voor de aftrap van zijn laatste duel in Friesland, een balletje met zijn kleinkinderen.

[photo,93077,left,]

Na zijn vertrek bij sc Heerenveen treedt Foppe de Haan in dienst bij de KNVB. Hij wordt coach van Jong Oranje. Hier is de Fries in gesprek met een piepjonge Robin van Persie, tijdens een duel in en tegen Macedonië.

[photo,93078,left,]

Bij Jong Oranje voelt De Haan zich als een vis in het water. Hij probeert een brug te slaan met de jonge talenten in de selectie en doet dit in de zomer van 2005 door rapper Ali B. uit te nodigen voor een training. Ron Vlaar, op de achtergrond zichtbaar, kan de bijzondere gast op het trainingsveld wel waarderen.

[photo,93080,left,]

Met Jong Oranje is De Haan uiterst succesvol. In 2006 leidt hij de ploeg naar winst op het jeugd-EK in Portugal, in de finale wordt Jong Oekraïne verslagen. Het is de eerste keer dat Jong Oranje in de finale van een jeugd-EK stond, bovendien is het voor De Haan de eerste hoofdprijs uit zijn carrière. Op de foto viert De Haan de titel met Klaas-Jan Huntelaar, die twee keer scoorde in de finale en topscorer van het toernooi werd.

[photo,93082,left,]

Een jaar na het gewonnen EK in Portugal was het opnieuw raak voor Jong Oranje en De Haan. In eigen land wordt het jeugd-EK van 2007 gewonnen, met Royston Drenthe als grote smaakmaker bij Jong Oranje. Drenthe zou dankzij zijn spectaculaire optreden op dit EK een miljoenentransfer maken naar Real Madrid.

[photo,93081,left,]

Tot 2009 blijft De Haan in dienst bij de KNVB, bij zijn oude club sc Heerenveen blijft hij die periode een graag geziene gast. In maart 2009 verschijnt hij op het veld voorafgaand aan de wedstrijd tegen Sparta. Met het honderdvijftigkoppige Westlands Mannenkoor uit Naaldwijk mag hij het Friese volkslied zingen.

[photo,93086,left,]

Na zijn vertrek bij de KNVB gaat De Haan aan de slag bij Ajax Cape Town en de nationale ploeg van Tuvalu, een archipel in de Grote Oceaan. Hij keert echter ook, achter de schermen, terug bij sc Heerenveen. Hier wijst hij, in 2012, toenmalig coach Marco van Basten de weg tijdens een benefietwedstrijd in het Abe Lenstra Stadion. Bij sc Heerenveen was De Haan de afgelopen jaren betrokken bij de coaching, begeleiding en ontwikkeling van toptalenten en de ontwikkeling van de jeugdtrainers. Door het vertrek van Dwight Lodeweges, die geen perspectief meer zag voor zichzelf, doet hij nu echter nog één keer een stapje naar voren.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen