De mijlpalen van Robin van Persie in Oranje

3 november 2015, 08:33

Hoewel bondscoach Danny Blind de optie open houdt om hem in de toekomst weer op te roepen, lijkt de kans groot dat het tijdperk-Robin van Persie bij Oranje erop zit. De aanvaller, topscorer aller tijden van de nationale ploeg, is niet opgeroepen voor de komende interlands. Hoog tijd om, aan de hand van een aantal foto's, terug te blikken op de indrukwekkende en ook veelbesproken interlandcarrière van de spits.

Het debuut, in 2005 tegen Roemenië

[photo,93433,left,]

In totaal speelde Van Persie tot dusver 101 interlands. De eerste daarvan was op 4 juni 2005, thuis tegen Roemenië. In deze WK-kwalificatiewedstrijd kwam de aanvaller in de ploeg voor Ruud van Nistelrooy, de huidige assistent-bondscoach. Zijn eerste doelpunt maakte hij vier dagen later, tegen Finland.

De goal op het WK tegen Ivoorkust

[photo,93436,left,]

Toen hij in 2013 Patrick Kluivert afloste als topscorer aller tijden van Oranje, kreeg Van Persie de vraag wat hij zijn mooiste of meest belangrijke goal in het Nederlands elftal vond. Daarover hoefde hij niet lang na te denken: zijn vrije trap tegen Ivoorkust op het wereldkampioenschap van 2006. Het was, tot zijn zweefkopbal tegen Spanje in Brazilië, zijn meest belangrijke en beslissende doelpunt voor Oranje op een eindtoernooi.

De verloren WK-finale

[photo,93435,left,]

Op het WK van 2010 was Robin van Persie de vaste spits van Oranje. Hij kreeg veel kritiek en veel mensen wilden liever Klaas-Jan Huntelaar op die positie zien, maar bondscoach Bert van Marwijk hield vast aan Van Persie. De bondscoach en de spits zelf waren ervan overtuigd dat Van Persie met zijn klasse op een cruciaal moment het verschil zou maken. In de finale, bijvoorbeeld. Dat gebeurde niet, Oranje verloor met 1-0.

Topscorer aller tijden van Oranje

[photo,79106,left,]

Jaren stond Patrick Kluivert bovenaan het lijstje met meest trefzekere spelers ooit in Oranje. In oktober 2013 loste Van Persie hem af, hij maakte er drie tegen Hongarije (8-1). Hierdoor kwam de teller van Van Persie op 41 te staan, één meer dan Kluivert. Hij vierde zijn nieuwe status als topscorer aller tijden van het Nederlands elftal in de armen van Kluivert, op dat moment de assistent-bondscoach. Een foto met historische waarde.

Hét doelpunt tegen Spanje

[photo,83185,left,]

In lengte van jaren zal de naam van Robin van Persie onlosmakelijk verbonden blijven aan één moment. Eén doelpunt, één van de mooiste goals ooit van het Nederlands elftal op een WK. Met zijn zweefkopbal tegen Spanje heeft Van Persie zichzelf onsterfelijk gemaakt bij Oranje. Het is een doelpunt dat past bij Van Persie, een voetballer waar de klasse vanaf druipt. Hij maakte er vijftig in Oranje, maar deze ene zal ons altijd bijblijven.

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen