"Ik ken huisvrouwen die harder trainen dan voetballers"

5 november 2015, 08:40

Als performance trainer en psycholoog werkt judoka Guillaume Elmont in de jeugdopleiding van Ajax. De 34-jarige vechtsporter keek zijn ogen uit toen hij aan de slag ging in Amsterdam. En dat met name over de manier waarop jeugdspelers in de watten gelegd werden, vertelt hij in een interview met AD Sportwereld.

Elmont, voormalig judowereldkampioen in de klasse tot 81 kilogram, trad zo'n twee jaar geleden in dienst bij Ajax. "Er is al veel veranderd. Maar in het begin dacht ik: wat doe ik hier? Ik kende huisvrouwen die harder trainden. Het doorzettingsvermogen was ook vrij laag. Dat komt omdat al die talentvolle spelertjes worden gepamperd. Papa en mama doen alles voor ze. Hun tas wordt ingepakt en gedragen, het eten staat klaar."

Zijn eigen judotas werd vroeger nooit gedragen door zijn ouders. "Nee, natuurlijk niet", zegt Elmont met enige verbazing. "Toen ik met judo begon, zeiden ze thuis: daar is de judozaal, pak je fiets, tot ziens. Ik was zes en nam mijn broertje Dex van vier achterop." In de voetbalwereld viel Elmont de afgelopen twee jaar van de ene verbazing in de andere. "Ik was laatst op Papendal en zag daar een Turks voetbalteam. Die spelers gooiden hun vuile was gewoon op de gang. Een man raapte het op, waste de spullen en legde het daarna weer netjes gestreken voor de deur. Dat is blijkbaar normaal in de voetballerij. In het judo doen we onze was zelf."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen