Infantino omarmt idee Van Praag: WK met veertig landen

10 november 2015, 11:59

Als Gianni Infantino verkozen wordt tot nieuwe voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, is de kans groot dat het WK groter gaat worden. De Italiaan, momenteel secretaris-generaal van de UEFA, pleit voor een wereldkampioenschap met veertig deelnemers. Dat zijn er acht meer dan nu het geval is.

Infantino doet zijn plan uit de doeken in de Britse krant The Guardian. "Ik geloof in uitbreiding van het WK, gebaseerd op de ervaringen die we nu in Europa hebben", verwijst hij naar het EK. Dat bestond in 1988 nog uit slechts acht deelnemers, komend jaar zijn voor het eerst 24 landen van de partij. "Als je naar de afgelopen kwalificatiereeks kijkt, zie je dat landen zich geplaatst hebben die er voorheen nooit bij waren. Andere teams, die zich eerder altijd plaatsten, ontbreken. Er is een nieuwe dynamiek ontstaan in de kwalificatie."

Het idee van Infantino is allesbehalve nieuw: eerder kondigde Michael van Praag eenzelfde plan aan. Dit deed de Nederlander toen hij zichzelf in januari kandidaat stelde als opvolger van Sepp Blatter. "We gaan het groter maken, met meer deelnemers van buiten Europa", kondigde Van Praag, die enkele maanden later zijn kandidatuur introk, toen aan. "Dit omdat deelname aan het WK de ontwikkeling van voetbal in het betreffende land stimuleert. En dat is precies waarvoor wij er als FIFA zijn. We moeten terug naar de basis."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen