Van Breukelen: "Gullit was de Memphis van jaren '80"

13 november 2015, 19:10

Voor de laatste keer dat Oranje een EK miste, moeten we terug naar de jaren '80. In 1984 ontbrak Nederland op de Europese titelstrijd in Frankrijk en in die jaren wist het zich ook niet te plaatsen voor de WK's van 1982 en 1986. De crisis van nu verbleekt bij die resultaten, al revancheerde het Nederlands elftal zich in de jaren '80 op de best mogelijke manier: het won het Europees kampioenschap van 1988.

Hans van Breukelen, doelman van Oranje in 1988, vindt de huidige situatie te vergelijken met hetgeen er in zijn tijd gebeurde. "Na het zilver in '74 en '78 telde Oranje volop mee in de voetbalwereld. En dan vinden wij onszelf in Nederland vaak erg goed, maar dat arrogante ging er in de jaren'80 heel snel af. Ik zie dat nu weer", zegt hij in AD Sportwereld. Van Breukelen vervolgt: "Kijk de toernooien er maar op na: elke keer als we succes hadden ging het twee jaar later mis. Dan denken we dat we er zijn, maar missen die absolute bereidheid."

In het huidige Oranje is Memphis Depay de kop van Jut, door zijn afwijkende gedrag en kledingstijl. Over de vraag of er in de jaren '80 ook een type-Memphis bij Oranje was, hoeft Van Breukelen niet lang na te denken. "Ruud Gullit, de absolute blikvanger", luidt het stellige antwoord van de oud-doelman. "Met zijn dreadlocks, zijn eigen relaxte omgang met zijn vak. Hij kreeg na België een bak met shit over zich heen, omdat hij een dag daarvoor afhaakte bij de strandwandeling. Hij had geen zin in de vrieskou. Nou en? We waren de patatgeneratie. Slappe hap. De gouden generatie van de jaren zeventig noemde ons watjes. Dezelfde termen die ik nu ook hoor. Geen ruggengraat. Geen inzet. In die zin zijn de media ook niets veranderd. Die zitten te zeiken over een hoed en een sjaal. Hou toch op, man! Ik vind het zo ontzettend kortzichtig dat wij vinden dat de jeugd de normen en waarden moet hanteren uit onze tijd. Kappen daarmee! Jouw ouders en de ouders van jouw ouders en de Grieken van 2500 jaar geleden zeiden al: de jeugd, daar is niks mee te beginnen."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen