Winnend Oranje ook met vijf verdedigers wankel

13 november 2015, 22:39

Een meer defensieve speelwijze blijkt vooralsnog niet de oplossing voor alle problemen van bondscoach Danny Blind en het Nederlands elftal. Tegen Wales trad Oranje aan met vijf verdedigers, maar desondanks wist de tegenstander twee keer te scoren. Toch won Oranje, vooral dankzij Arjen Robben. De Groninger maakte er twee, nadat Bas Dost met zijn eerste interlandgoal de score geopend had. De nummer drie van het afgelopen wereldkampioenschap won zodoende eindelijk weer eens, met 2-3.

Het nieuwe begin van Oranje was eigenlijk een stap terug in de tijd. Voor de wedstrijd in Cardiff greep coach Blind terug op 5-3-2, succesvol geïntroduceerd door Louis van Gaal in aanloop naar het WK in Brazilië. Vanuit een hechte defensieve organisatie overtrof Oranje zichzelf tijdens dat toernooi, vooral dankzij de bloedvorm van Arjen Robben en Robin van Persie. Na het toernooi schoof Guus Hiddink de speelwijze aan de kant. Hij haalde er bijna zijn neus voor op en koos weer voor 4-3-3, het in Nederland heilig verklaarde systeem.

Datzelfde deed ook Blind toen hij in de zomer aangesteld werd als opvolger van Hiddink. Zonder zijn definitieve selectie te kennen, gaf hij bij zijn presentatie aan dat hij 4-3-3 ging spelen met het Nederlands elftal. Een misrekening, want Oranje bleek vervolgens defensief veel te kwetsbaar. Het leidde tot pijnlijke nederlagen tegen IJsland, Turkije en Tsjechië en uitschakeling voor het Europees kampioenschap in Frankrijk.

Oranje ging in dit systeem dus op zoek naar stabiliteit en aanknopingspunten. Die stabiliteit was er in Cardiff nog niet, want ook met vijf verdedigers kreeg Oranje twee doelpunten tegen. En dat tegen een ploeg, Wales, die zijn beste spelers miste. Zonder Gareth Bale en Aaron Ramsey heeft EK-ganger Wales een zeer matig elftal en het zal Blind zorgen baren dat zelfs dit elftal twee keer wist te scoren tegen Oranje.

Genoeg om de rust met een voorsprong in te gaan bleek het doelpunt van Dost net niet. Op slag van rust kreeg Wales een strafschop, nadat linksback Terence Kongolo de bal tegen zijn arm gekregen had. Jasper Cillessen stopte de inzet van Joe Allen- een unicum voor de doelman- maar in de rebound was het alsnog raak. Joe Ledley gaf de bal het beslissende zetje.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen