Zweden wint maar is nog lang niet zeker van EK

14 november 2015, 22:54   Bijgewerkt: 14 november 2015, 23:00

Zweden heeft het eerste duel met Denemarken in de play-offs om een EK-ticket gewonnen. De ploeg van bondscoach Erik Hamrén kwam zaterdag voor eigen publiek in Solna met 2-0 voor, maar door de late aansluitingstreffer van Nicolai Jørgensen (2-1) is het nog allerminst zeker van een ticket voor Euro 2016 in Frankrijk. De return is komende dinsdag in Kopenhagen.

Emil Forsberg bracht Zweden op slag van rust aan de leiding. De speler van RB Leipzig schoot de bal, geheel ongedekt, in het doel na een voorzet van Mikael Lustig vanaf de rechterflank. Zlatan Ibrahimovic verdubbelde vijf minuten na de pauze de Zweedse marge. De vedette benutte een strafschop, die was toegekend na een overtreding van Thomas Kahlenberg op Forsberg.

Met een marge van twee doelpunten, zonder uitgoal van Denemarken bovendien, had Zweden met een goed gevoel naar Kopenhagen kunnen vertrekken. De goede uitgangspositie veranderde echter door een treffer van Nicolai Jørgensen in de tachtigste minuut. De invaller tikte bij de tweede paal een verlengde hoekschop binnen en tekende daarmee voor de 2-1 eindstand, waardoor de Denen nog alle kans hebben op EK-deelname.

Bij Denemarken had Ajacied Viktor Fischer een basisplaats, PSV'er Simon Poulsen bleef op de bank.