Cruijff stopt bij Ajax: "Aan spelletjes doe ik niet mee"

Ger
16 november 2015, 07:06   Bijgewerkt: 16 november 2015, 07:13

Johan Cruijff wil zijn naam niet langer verbinden aan de huidige bestuurlijke koers van Ajax. De oud-topvoetballer, bij wie vorige maand longkanker werd geconstateerd, haalt in zijn column hard uit naar sommige beleidsbepalers van de Amsterdamse club.

Cruijff zette het beleid van Ajax in 2011 naar zijn hand nadat hij eind 2010 scherpe kritiek uitte op het spel van het eerste elftal onder coach Martin Jol. De legendarische nummer 14, die een rol als adviseur bekleedde, trekt nu zijn handen af van zijn oud-werkgever. "Ik stop ermee. Al jarenlang stel ik vast dat de kern van mijn visie niet binnen Ajax wordt uitgevoerd'', schrijft Cruijff in De Telegraaf. "Daar komt bij dat ik steeds sterker het gevoel heb gekregen dat dit bewust gebeurt. En aan spelletjes doe ik niet mee."

Cruijff uit kritiek op vrijwel alle bestuurders bij Ajax. "Hans Wijers (vertrokken voorzitter van de raad van commissarissen, red.) heeft zelfs een directeur als Michael Kinsbergen, die de beste sponsorcontracten uit de clubgeschiedenis heeft afgesloten, via de achterdeur buiten gezet", stelt hij vast. In commissaris Theo van Duivenbode zag Cruijff 'één van ons', maar ook in hem is hij teleurgesteld. Datzelfde geldt voor de nieuwe voorzitter van de rvc, Leo van Wijk, en kersverse algemeen directeur Dolf Collee.

"Maar het ergste van alles vind ik nog de voorzitter van de bestuursraad, in feite de voorzitter van de vereniging Ajax', aldus Cruijff. "Hennie Henrichs heeft vijf clubiconen laten vallen om de rvc te dekken. Zo'n mentaliteit past niet bij onze club. Ik hoop daarom dat een mogelijkheid wordt gevonden om Ajax weer Ajax te laten worden. Misschien door alle aandelen op te kopen of zo. Zodat we weer terugkeren naar onze eigen clubcultuur, met een voorzitter die wel weet voor wie hij moet staan."

Het besluit van Cruijff volgt amper een week na het gedwongen afscheid van Wim Jonk als hoofd van de jeugdopleiding. Hij had al laten weten dat door die gebeurtenis een bom was gelegd onder de samenwerking.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen