Wat was er nou precies aan de hand in Hannover?

18 november 2015, 09:09

Dinsdagavond rond 19.15 uur, zo'n anderhalf uur voordat de wedstrijd zou beginnen, werd plotseling duidelijk dat het oefenduel Duitsland-Nederland niet doorging. Het oefenduel in Hannover werd afgelast omdat er een 'concrete dreiging' was. Maar wat was er nou precies aan de hand rond de HDI Arena?

De boodschap voor iedereen die dinsdag in het stadion van Hannover was, was helder: iedereen moest zo snel mogelijk naar buiten. Fans, journalisten en andere aanwezigen gingen richting uitgang, een uitleg voor de plotselinge evacuatie werd niet gegeven. Ook de politie bracht aanvankelijk niets naar buiten, buiten het korte bericht dat er een 'concrete dreiging' was. Snel begonnen de speculaties. Aanvankelijk werd de vondst van een verdacht pakketje gemeld als aanleiding voor de afgelasting, daarna kwam het bericht dat een 'verdacht persoon' zich rond het stadion zou begeven. Niet veel later kwamen Duitse persbureaus met een verklaring die alom als waarheid aangenomen werd: een voertuig met explosieven zou gevonden zijn in de buurt van het stadion. Het voertuig zag eruit als ambulance en terroristen wilden deze in de HDI Arena tot ontploffing laten brengen, zo werd gemeld. Er zou al bewijs gevonden zijn dat islamitische extremisten achter de daad zaten.

In de loop van de avond schoven de Duitse autoriteiten aan voor een persconferentie. Duidelijkheid over wat er nu precies aan de hand was, wilde de minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, niet geven. "Begrijp alsjeblieft dat ik op al jullie vragen geen antwoord kan geven. Een deel van deze antwoorden kan onze informatievoorziening in de toekomst bemoeilijken. Ik vraag jullie om die reden vertrouwen in het ministerie en in mij te hebben. Geloof me: we hadden goede, bittere redenen om deze wedstrijd af te gelasten."

Opvallend was vooral hetgeen vervolgens gezegd werd door zijn collega Boris Pistorius, de minister van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Nedersaksen. Hij kreeg twee vragen: of er verdachten aangehouden waren en of er springstof gevonden was. "Nee, nog niet", was het antwoord op beide vragen. Daarmee ontkrachtte hij het verhaal dat een met springstof gevuld voertuig gevonden was bij het stadion. 

Hoewel de Duitse autoriteiten dus geen details willen geven, zijn er voorlopig twee feiten: de wedstrijd is afgelast en er heeft geen explosie plaatsgevonden. Gelukkig niet, laat dat duidelijk zijn. Maar niets is ontploft, niemand is gewond geraakt. Duidelijk is dat de Duitse politie een zeer goede reden gehad heeft om aan te nemen dat er iets verschrikkelijks zou kunnen gebeuren bij het stadion, anders was echt niet tot deze maatregel overgegaan. Maar het lijkt er ook op dat het duel min of meer uit voorzorg afgelast is. Er was een dreiging, vermoedelijk was het loos alarm. Maar enig risico nemen zou onverantwoord zijn geweest.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen