Over de grens: wat opviel in het buitenland

23 november 2015, 16:14   Bijgewerkt: 23 november 2015, 16:30

Nadat de slachtoffers van de aanslagen in Parijs waren herdacht, moest - hoe moeilijk ook - de knop om en werd de bal in heel Europa weer aan het rollen gebracht. FCUpdate.nl zet, zoals iedere maandag, weer een aantal opvallende dingen vanuit het buitenland op een rijtje. Met deze keer een verrassende én superieure koploper, Griekse heethoofden, witte zakdoekjes en honderden vergeefse kilometers.

'Degradatiekandidaat' koploper dankzij recordspits

{image[306190][right-half][]}Voor het seizoen zagen kenners in Leicester City een degradatiekandidaat en ook volgens onze glazen bol zouden The Foxes onder de rode streep gaan eindigen. De werkelijkheid is echter dat Leicester City na dertien speelronden de lijstaanvoerder is in de Premier League. De ploeg van manager Claudio Ranieri greep de macht door een 0-3 zege bij Newcastle United en nederlagen van Arsenal en Manchester City tegen respectievelijk West Brom (2-1) en Liverpool (1-4). Jamie Vardy was opnieuw belangrijk voor Leicester. De 28-jarige spits, die zeven jaar geleden nog in de Engelse achtste divisie speelde voor 30 Britse ponden per week, nam tegen Newcastle het openingsdoelpunt voor zijn rekening en scoorde daarmee voor het tiende duel op rij in de competitie. Een evenaring van het record van Ruud van Nistelrooy namens Manchester United uit 2003. Vardy vergat zijn ploeggenoten niet te bedanken, hij beloofde hen bier op de terugweg.

Real Madrid figureert in 'memorabele wedstrijd'

{image[306155][right-half][]}Naar schatting waren zaterdag meer dan zeshonderd miljoen mensen, verspreid over 170 landen, live getuige van het pak rammel dat FC Barcelona uitdeelde aan aartsrivaal Real Madrid. De Catalanen waren in Madrid met de herstelde Lionel Mesi slechts als invaller vanaf het eerste fluitsignaal superieur en beloonden zichzelf met een 0-4 zege. "Dit gaat de boeken in als een memorabele wedstrijd voor alle blaugranes", jubelde coach Luis Enrique na afloop. Bij Real, dat nu zes punten achterstand heeft op Barcelona, is de druk op trainer Rafael Benitez verder toegenomen. De oefenmeester pleit zichzelf zoveel mogelijk vrij. "De spelers hebben genoeg kwaliteiten om het beter te doen. Uiteindelijk zijn we allemaal verantwoordelijk en we moeten samen op zoek naar een oplossing", zei hij. De kans is echter aanwezig dat Benitez het vinden van die oplossing niet meer gaat meemaken. Real-voorzitter Florentino Perez belegt maandagavond een persconferentie, waar het ontslag van de coach mogelijk wordt aangekondigd. Het is iets waar de fans van De Koninklijke op zullen hopen, zij maakten na de verloren Clásico al hun onvrede kenbaar met witte zakdoekjes.

Griekse Klassieker afgelast na supportersgeweld

In de schaduw van Real Madrid - FC Barcelona, Manchester City - Liverpool en Schalke 04 - Bayern München had zaterdag ook de Derby der Eeuwige Rivalen tussen Panathinaikos en Olympiakos gespeeld moeten worden. De aanhang van de thuisclub misdroeg zich echter, juist in dit weekend met de aanslagen in Parijs nog vers in het geheugen, dusdanig dat het duel werd afgelast. Voormalig sc Heerenveen-speler Alfred Finnbogason, tegenwoordig actief bij Olympiakos, werd in de warming-up geraakt door een vuurpijl. De IJslander bleef ongedeerd, maar het was voor de scheidsrechter voldoende om niet meer terug te keren op het veld. Toen dat nieuws de Panathinaikos-fans - die van Olympiakos waren niet welkom - had bereikt, bestormden ze massaal de grasmat en gingen ze op de vuist met de ME. Een volgend dieptepunt voor het Griekse voetbal, dat al jaren wordt geteisterd door supportersgeweld.

Paris Saint Germain overtreft Bayern München

{image[306186][right-half][]}Met acht punten voorsprong op nummer twee Borussia Dortmund is de marge waarmee Bayern München na dertien speeldagen aan kop gaat in de Bundesliga al riant, maar in Frankrijk laat Paris Saint Germain zien dat het nog overtuigender kan. Dankzij de 1-2 zege bij Lorient en het feit dat de 'concurrentie' maar mistappen blijft zetten, hebben de Parijzenaars nu (na veertien speelrondes) al dertien punten meer dan nummers twee Caen en Lyon. Voor PSG was het bezoek aan Lorient de eerste wedstrijd sinds de aanslagen in Parijs. Daarbij vielen 129 doden, onder wie een aantal bekenden van enkele PSG-spelers. De selectie, waarvoor psychologische hulp was ingeschakeld bij het verwerken van het drama, zat volgens coach Laurent Blanc niet bepaald te wachten op het duel. Toch werd er, mede door een assist van Gregory van der Wiel, gewonnen. Respect.

Foutje, honderden kilometers voor niets gereden

Graeme Smith, de keeper van de Schotse derdeklasser Brechin City, was zaterdag even letterlijk aan het verkeerde adres. De 32-jarige sluitpost was in de veronderstelling dat zijn club een uitwedstrijd zou spelen tegen Stenhousemuir en stapte daarom 's ochtends in de auto voor een ritje van 150 kilometer naar de gelijknamige plaats. Aangekomen bij Ochilview Park constateerde hij echter dat het stadion er wel heel verlaten bij lag, wat hem deed realiseren dat hij op het eigen Glebe Park werd verwacht. Smith keerde direct om en was uiteindelijk 25 minuten voor de aftrap terug bij zijn club..Brechin City-manager Darren Dods kon er wel om lachen en posteerde Smith 'gewoon' tussen de palen. Hij kon zijn ploeg echter niet behoeden voor een 1-2 nederlaag,

[photo,93846,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen