Verdedigende onzekerheid breekt AZ op tegen ADO

4 december 2015, 22:07   Bijgewerkt: 5 december 2015, 08:46

AZ slaagde er vrijdagavond niet in om in eigen huis punten te pakken tegen ADO Den Haag. De wedstrijd werd gesierd door verdedigende onzekerheid en aanvallend een gebrek aan creativiteit. ADO had in Alkmaar genoeg aan een vroege treffer van Danny Bakker.

AZ wist in de laatste elf thuiswedstrijden slechts een keer de nul te houden (Willem II, 0-0). Een gemis van échte verdedigers, zo luidt dikwijls de verklaring. In de wandelgangen zingt niet geheel verassend dan ook de naam van Ron Vlaar rond. De verdediger krijgt bij AZ de kans om te herstellen van een hardnekkige knieblessure, en de club zou het maar wat graag aan zich binden. Tot die tijd is het aangewezen op de huidige selectie.

Op een kans van Vincent Janssen na, had AZ in eigen huis weinig te vertellen in de eerste helft. Het AFAS Stadion was vanavond voornamelijk eigendom van de bezoekers. ADO trok de wedstrijd geleidelijk aan naar zich toe. Het resulteerde na negen minuten in de voorsprong, door een treffer van Danny Bakker (0-1). Hij kreeg de bal in de voeten via Rienstra en passeerde Gino Coutinho in de korte hoek via de binnenkant van de paal.

AZ probeerde daarna aan te zetten, maar de ploeg zakte steeds dieper weg wegens defensieve onzekerheid. Mike Havenaar kreeg een vrije kopkans en Roland Alberg speelde zichzelf met gemak vrij in de vijandelijke zestien. Beide keren stond Coutinho een treffer in de weg. Tot overmaat van ramp voor de thuisploeg moest Markus Henriksen vlak voor rust het veld ruimen, vanwege een knieblessure.

Een kwartier voor tijd greep Van den Brom in. Hij wisselde Brežan?i? en bracht Dos Santos binnen de lijnen; een linksbuiten voor een linksback. De gewenste treffer leverde het niet op, wél zorgde het voor een enerverende slotfase. De risico's die AZ nam om de stand gelijk te trekken, zorgden er voor dat ADO ruimte kreeg om te counteren. Tot tweemaal toe leek Alberg op weg naar de 0-2, maar de rappe buitenspeler slaagde er niet in de beslissing te forceren. Uiteindelijk bleek de treffer van Bakker dus genoeg voor de zege.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen