Van Gaal niet langs West Ham, Koeman gelijk tegen Villa

5 december 2015, 18:20   Bijgewerkt: 5 december 2015, 18:57

Louis van Gaal is met Manchester United op een gelijkspel blijven steken in de thuiswedstrijd tegen West Ham United: 0-0. Met Southampton kwam Ronald Koeman voor eigen publiek tegen Aston Villa eveneens niet verder dan een remise: 1-1. Leicester City en Arsenal pakten wel drie punten, ten koste van respectievelijk Swansea City (0-3) en Sunderland (3-1).

West Ham United ontpopte zich dit seizoen met overwinningen op Arsenal, Liverpool, Manchester City en Chelsea tot reuzendoder in de Premier League. Ook op bezoek bij Manchester United op Old Trafford waren de Londenaren zaterdag dicht bij de winst. In de eerste helft stond in een tijdsbestek van drie minuten tot twee keer toe de paal een doelpunt van West Ham United in de weg. In de 22ste minuut raakte Chris Smalling via Mauro Zarate zijn eigen doelpaal, even later kopte Winston Reid de bal uit een hoekschop tegen de staander.

Manchester United had over de hele wedstrijd duidelijk meer balbezit dan West Ham United en kreeg ook meer kansen, maar wist deze niet te benutten. In de tweede helft waren de bezoekers nog het dichtst bij het winnende doelpunt; de ManU-defensie zag Zarate in de 57ste minuut over het hoofd, maar kon opgelucht adem halen toen het schot van de Argentijn voorlangs ging. Manchester United had drie minuten later aan de andere kant kunnen scoren, maar Marouane Fellaini kwam in kansrijke positie niet aan schieten toe. Daley Blind had een basisplaats bij Manchester United, Memphis Depay mocht in de 73ste minuut invallen van Van Gaal.

Koeman en Southampton gingen in het eigen St. Mary's Stadium rusten met een 0-1 achterstand tegen Aston Villa. Joleon Lescott bracht de hekkensluiter in de 44ste minuut aan de leiding. Oriol Romeu voorkwam met een treffer in de 73ste minuut een blamage voor de thuisclub; hij legde op aangeven van James Ward-Prowse de eindscore vast op 1-1. Maarten Stekelenburg en Virgil van Dijk hadden een basisplaats bij Southampton, Jordy Clasie en Cuco Martina bleven op de bank. Leandro Bacuna was basisspeler bij Aston Villa.

In Wales kwam een einde aan de doelpuntenreeks van Jamie Vardy. De 28-jarige spits wist in de afgelopen elf competitiewedstrijden telkens te scoren, waarmee hij het record van Ruud van Nistelrooy uit 2003 verbrak. Twaalf keer op rij scoren lukte hem echter niet, niettemin zegevierde Leicester City met 0-3 bij Swansea City. Riyad Mahrez liet met een hattrick zien dat manager Claudio Ranieri ook andere goalgetters in zijn selectie heeft. De Nederlandse spits Marvin Emnes was reserve bij Swansea City.

Ondanks een eigen doelpunt van Olivier Giroud won Arsenal in het eigen Emirates Stadium met 3-1 van laagvlieger Sunderland. De Franse spits werkte de bal op slag van rust in eigen doel en deed daarmee de 1-0 van zijn ploeggenoot Joël Campbell teniet, maar herstelde in de 63ste minuut zijn fout in de vorm van de 2-1. Aaron Ramsey bepaalde in de slotminuut de eindscore op 3-1. Patrick van Aanholt had een basisplaats bij Sunderland, Jeremain Lens viel ruim een kwartier voor tijd in.

Met 32 punten uit vijftien wedstrijden staat Leicester City weer alleen bovenaan in de Premier League. Arsenal volgt met dertig punten op de tweede plaats, Manchester City en Manchester United bezetten met ieder 29 punten een gedeelde derde plek. Manchester City ging eerder op de dag met 2-0 onderuit bij Stoke City. Nummer vijf Tottenham Hotspur speelde, met Michel Vorm op de bank, op bezoek bij West Bromwich Albion met 1-1 gelijk. Bamidele Alli bracht The Spurs in de vijftiende minuut, na een assist van Toby Alderweireld (ex-Ajax), nog wel op 0-1. James McClean herstelde zes minuten voor de pauze het evenwicht. Zonder Steven Berghuis maar met Nathan Aké in de basis zegevierde Watford FC thuis met 2-0 over Norwich City.