Cambuur trekt met ruime zege op Woudestein goede lijn door

Jw
20 december 2015, 14:28   Bijgewerkt: 20 december 2015, 14:50

SC Cambuur heeft zondagmiddag op bezoek bij Excelsior voor het eerst sinds een jaar weer eens een overwinning op vreemde bodem geboekt. In Rotterdam deden de Friezen in de strijd om lijfsbehoud bijzonder goede zaken: 1-4. Vorig weekend pakte Cambuur in eigen huis de eerste driepunter van het seizoen en die goede lijn werd vandaag door doelpunten van Bartholomew Ogbeche (2), Jack Byrne en Jamiro Monteiro dus doorgetrokken. Kevin Vermeulen scoorde voor Excelsior, dat door de zeperd met een enorme kater de winsterstop ingaat.

Henk de Jong en zijn spelers zullen ondanks een miserabele eerste seizoenshelft wel met een goed gevoel de feestdagen vieren. Het was lang kommer en kwel in Leeuwarden, maar door twee zeges op rij is de weg naar boven eindelijk ingezet. Door de mooie overwinning op Woudestein wipt Cambuur in de stand over FC Twente heen naar de zestiende plaats en is onder andere Excelsior weer in het vizier. De ploeg van Alfons Groenendijk wist al vijf duels op rij niet te winnen en zakt op de ranglijst steeds verder naar onder.

De Friese triomf was enigszins geflatteerd, maar zeker niet onverdiend. Met name in de eerste helft gaf Excelsior totaal niet thuis, waardoor Ogbeche weer belangrijk kon zijn voor Cambuur. De Nigeriaanse spits moest vanmiddag wel even warmdraaien, want na een kwartier had Ogbeche zijn ploeg al op voorsprong moeten zetten. Een puike voorzet van Vytaustas Andriuskevicius kreeg hij echter niet tussen de palen. Tien minuten voor rust lukte dat wel. Ogbeche draaide zichzelf op de rand van de zestien vrij en de clubtopscorer van Cambuur pegelde via de binnenkant van de paal raak.

Na rust tapte de thuisploeg uit een heel ander vaatje en Tom van Weert had tot twee keer toe de gelijkmaker op zijn schoen. Uit een hoekschop raakte de spits echter de lat en even later schoot Van Weert na defensief geklungel voorlangs. Ruim een kwartier voor tijd liepen ook de Kralingers achterin te knoeien en Ogbeche strafte het foutje van Sander Fischer wel af. Dat doelpunt brak het verzet van de thuisploeg, waardoor Cambuur in de slotfase nog twee keer kon scoren. Byrne, na een mooi een-tweetje met Sander van der Streek, en Monteiro maakten allebei hun eerste doelpunt in Friese dienst. De eer voor Excelsior werd in blessuretijd gered door Vermeulen, die een misstap van Andriuskevicius afstrafte.