Over de grens: wat opviel in het buitenland

21 december 2015, 16:09   Bijgewerkt: 21 december 2015, 16:30

In onder meer Engeland en België wordt nog even verder gevoetbald, maar in de meeste landen is maandag de winterstop begonnen. Ook het laatste voetbalweekend voor Kerstmis leverde in het buitenland een aantal opvallende momenten op. FCUpdate.nl zet ze, zoals iedere maandag, voor je op een rijtje. Met deze keer onder meer de allerbeste club ter wereld, dubbele cijfers in een derby, trainerswissels en misdragende spelers.

FC Barcelona grijpt vijfde prijs van 2015

{image[306907][right-half][]}Het toernooi leefde misschien niet echt bij de voetballiefhebbers, maar FC Barcelona onderstreepte zondag in het Japanse Yokohama op het WK dat het de allerbeste club ter wereld is. In de finale wonnen de Catalanen met 3-0 van de Zuid-Amerikaanse kampioen River Plate. Op aangeven van Neymar opende Lionel Messi - beide waren een twijfelgeval voor de eindstrijd - de score. Luis Suarez, later verkozen tot beste speler van het evenement, bepaalde met twee goals de eindscore. Na de landstitel, de Copa del Rey, de Champions League en de Europese supercup is de wereldtitel de vijfde prijs van het jaar voor FC Barcelona. Alleen de Spaanse supercup ging aan de manschappen van coach Luis Enrique voorbij, het was in augustus kansloos tegen Athletic de Bilbao.

Felipe Melo stijgt tot grote hoogte

{image[306948][right-half][]}Gefronste wenkbrauwen alom, toen Internazionale afgelopen zomer de komst van Felipe Melo wereldkundig maakte. De Braziliaan, inmiddels 32 jaar, leek al op zijn retour en heeft bovendien de reputatie van een notoire kaartenpakker. Melo beleefde echter een prima seizoensstart en leek in Milaan te zijn begonnen aan een tweede jeugd. Maar de middenvelder, voor wie Juventus ooit eens 25 miljoen euro betaalde, heeft nog niet gebroken met zijn soms dwaze gedrag. Zondag kreeg hij in de slotfase van de verloren thuiswedstrijd tegen Lazio een directe rode kaart nadat hij tot grote hoogte was gestegen om Lucas Biglia in de nek te schoppen. Even daarvoor had Melo ook al de strafschop veroorzaakt waaruit, in de rebound, de beslissende 1-2 viel. Het was voor hem overigens zijn tweede rode kaart van het seizoen. Eind oktober kreeg Melo tegen Bologna al twee keer geel, de laatste omdat hij het niet pikte dat een tegenstander hem door de benen had getikt.

Trainerscarrousel voor 2016 komt opgang

{image[306872][right-half][]}Er gebeurde de afgelopen dagen genoeg op trainersgebied bij de diverse buitenlandse topclubs. Pep Guardiola maakte zondag bekend dat hij aan het einde van het seizoen vertrekt bij Bayern München, waar Carlo Ancelotti meteen als opvolger werd gepresenteerd. Bij Chelsea moest José Mourinho donderdag per direct weg, na de dramatische resultaten. Guus Hiddink werd twee dagen later, voor de tweede keer in zijn loopbaan, als interim-manager aangesteld bij de Londense club. Enkele uren later, met Hiddink op de tribune, won het bevrijde Chelsea met 3-1 van laagvlieger Sunderland. Ondertussen werden de stoelpoten van Louis van Gaal nog wankeler; Manchester United blameerde zich op het eigen Old Trafford met een 1-2 nederlaag tegen het laag geklasseerde Norwich City. De voormalig Oranje-bondscoach zit nog in het zadel bij The Red Devils, de vraag lijkt alleen nog voor hoe lang.

Dubbele cijfers voor Real na moeizame start

{image[306935][right-half][]}Wie na dertien speelminuten had ingezet op een zege van Real Madrid met dubbele cijfers in de derby tegen Rayo Vallecano had een heel uitgebreid kerstdiner kunnen opdienen. Op dat moment stond De Koninklijke in het eigen Bernabeu namelijk met 1-2 achter. Maar uiteindelijk stapte het, geholpen door twee rode kaarten van de bezoekers, met een 10-2 overwinning van het veld. Gareth Bale (4), Karim Benzema (3) en Cristiano Ronaldo (2) waren verantwoordelijk voor de duidelijke ommekeer. De laatste keer dat in de vijf grote competities van Europa (Engeland, Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk) een club de dubbele cijfers haalde, was Borussia Mönchengladbach in 1984 tegen Eintracht Braunschweig (10-0). Voor de laatste keer in Spanje moeten we zelfs terug naar 1960. Ook toen was het Real Madrid, destijds werd Elche CF met 11-2 aan de kant gezet.

Benito Raman brengt werkgever Gent in verlegeenheid

{image[301703][right-half][]}KAA Gent is bezig aan een fantastisch seizoen. Niet alleen liggen de Buffalo's op koers voor titelprolongatie in de Pro League, ook staan ze als debutant in de achtste finales van de Champions League. Toch werd de club afgelopen weekend flink in verlegenheid gebracht, nota bene door een eigen speler. Benito Raman nam na de 3-0 thuiszege op Kortrijk de microfoon ter hand om een feestje te bouwen met de supporters, maar deed dat op geheel verkeerde wijze. De 21-jarige speler scandeerde 'alle boeren zijn homo's', waarmee hij de supporters van Club Brugge schoffeerde. Raman heeft inmiddels zijn excuses aangeboden en ook zijn werkgever is door het stof gegaan. KAA Gent heeft de aanvaller, dit seizoen in dertien competitieduels drie keer trefzeker, voor onbepaalde tijd geschorst. Daarnaast regelt de club extra psychologische begeleiding voor hem, om verdere incidenten die een gevolg zijn van zijn 'jeugdige onbezonnenheid' te voorkomen. "KAA Gent draagt namelijk diversiteit en verdraagzaamheid hoog in het vaandel. We willen een club zijn die open staat voor iedereen, vandaar ook onze slogan: We Are One Family, We Are Buffalo."

Van Persie negeert teamgenoot bij wissel

{image[304127][right-half][]}Robin van Persie, hoe lang is ie nog speler van Fenerbahçe? De 32-jarige aanvaller verruilde Manchester United afgelopen zomer voor de Turkse grootmacht, maar gelukkig oogt hij daar allerminst. Van Persie, die een moeizame relatie met coach Vitor Pereira zou hebben, speelde dit seizoen pas twee keer de volle negentig minuten en is de helft van de tijd invaller, wat hem al zijn plek in de Oranje-selectie kostte. Afgelopen weekend begon Van Persie in de uitwedstrijd tegen Genclerbirligi wederom als reserve. Pas zeven minuten voor tijd mocht hij invallen, al leek hij er niet veel zin in te hebben. De oud-Feyenoorder gaf Fernandão, de speler die hij verving, geen high five en keurde hem zelfs geen blik waardig. Pijnlijk voor Van Persie was dat zijn concurrent de matchwinner was, door een goal van Fernandão zegevierde Fenerbahçe met 0-1 in Ankara.

Door: Rahied Ishaak

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen