Het jaaroverzicht van FCUpdate.nl: deel twee

30 december 2015, 16:21

De champagne kan bijna ontkurkt worden, maar voordat we het nieuwe jaar in de nacht van donderdag op vrijdag inluiden blikken we nog een keer terug op het voetbaljaar. FCUpdate.nl maakt een selectie van de meest mooie, bijzondere en in het oog springende momenten en gebeurtenissen in 2015. Dinsdag werd deel één gepubliceerd, nu is het tijd voor deel twee. Met de maanden mei tot en met augustus. Op oudjaarsdag volgt het derde een laatste deel.

Mei

In Nederland bereikte de spanning het kookpunt. Feyenoord gaf alles in zes weken weg, pakte zelfs geen Europees ticket en zag Fred Rutten daarom per direct door de achterdeur vertrekken. AZ werd derde, Vitesse ging via de play-offs Europa in. Ook Go Ahead mocht zich opmaken voor voetbal over de grens, maar de fair play-ploeg degradeerde in de nacompetitie wel naar de Jupiler League. Dat gold dramatisch genoeg ook voor NAC. De Graafschap en Roda JC promoveerden met NEC naar de Eredivisie. De Nijmegenaren werden in april al kampioen in de Jupiler League en wisten in mei nog de magische grens van honderd punten (101) te doorbreken. Na het seizoen werden Georginio Wijnaldum en Alireza Jahanbakhsh verkozen tot beste spelers van de Nederlandse competities.

Juni

Er werd natuurlijk ook gewoon gevoetbald. Nadat het schutterende Oranje met 3-4 onderuit ging tegen Team USA, werd er met pijn en moeite met 0-2 gewonnen bij Letland. Toch kon Guus Hiddink vanwege de slechte resultaten zijn koffers pakken aan het einde van de maand. Barcelona zorgde begin mei voor de achtste 'treble' in de geschiedenis. In de Champions League-finale werd Juventus met 3-1 geklopt. Juni stond verder in het teken van het vrouwen-WK, waar de Oranje-dames aftrapten met een zege op Nieuw-Zeeland en het uiteindelijk tot de achtste finales wisten te schoppen. Japan was daarin te sterk. Het jeugd-EK werd overigens een prooi voor Zweden. Hamburger SV bleef na een heuse Houdini-act in de Bundesliga.

hakenkruis

hakenkruis

Juli

De transfers domineerden het voetbalnieuws in juli, maar er gebeurde nog veel meer. Zo werd Hiddinks rechterhand Danny Blind doorgeschoven als bondscoach van Oranje en werd Marco van Basten aangesteld als assistent-bondscoach. Zij krijgen in de WK-kwalificatiereeks de taak om af te rekenen met Frankrijk, Zweden, Bulgarije, Wit-Rusland en Luxemburg, aangezien deze tegenstanders in juli uit de koker kwamen als tegenstanders. Wat betreft interlandvoetbal was het mooi dat Chili de Copa América in eigen land won na een thriller tegen Argentinië. De Gold Cup werd onder aanvoering van PSV'er Andrés Guardado door Mexico gewonnen. In Rotterdam-Zuid vonden ook twee fraaie momenten plaats: de heldenontvangst voor de teruggekeerde Dirk Kuyt en de emotionele comeback van Clasie bij Feyenoord-Southampton. Tot slot werd Go Ahead roemloos door Ferencváros uitgeschakeld in Europa en onttroonden de Amerikaanse vrouwen Japan (5-2) in de WK-finale.

Augustus

Op de start van het nieuwe eredivisieseizoen moesten veel voetbalfans wat langer wachten, omdat er vijf duels werden afgelast door politiestakingen. Roda en Heracles vierden hun rentree in de Eredivisie met een zege. In de eerste maand van het seizoen waren vooral de wondergoal van Anwar El Ghazi bij AZ en de memorabele treffer van ADO-goalie Martin Hansen tegen PSV bijzonder. Wat verder opviel was het door Colin Kazim-Richards omgekegelde kratje bidonnen en de door Jürgen Locadia geskipte training. Verder waren de transfers van onder meer Jean-Paul Boëtius (Basel), Angel di Maria (PSG), Eljero Elia, Michiel Kramer en Eric Botteghin (Feyenoord), Hectór Moreno (Groningen), Pedro (Chelsea), Anthony Martial (Man United) en Mario Balotelli (Milan) het vermelden waard. De terugkeer van Tom Beugelsdijk bij ADO werd door veel cultliefhebbers toegejuicht.

Verder was het opvallend dat de spelersbus van Hertha BSC beschoten werd. Fenerbahçe-spelers Mehmet Topal en Uygar Mert Zeybek kregen zelfs in hun auto te maken met schietende mensen. Opvallende zaken waren ook dat Milan voor 48 procent verkocht werd aan de Thaise 'Mr. Bee', dat uitgerekend Bayern tegen Hoffenheim de snelste Bundesliga-treffer ooit (na negen tellen) om de oren kreeg en dat Bert van Marwijk bondscoach van Saoedi-Arabië werd.

Door: Koen Jans

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen