Wordt het inderdaad Messi, of toch Ronaldo of Neymar?

11 januari 2016, 12:53   Bijgewerkt: 11 januari 2016, 14:02

Vanavond is het zover, dan wordt eindelijk de Gouden Bal uitgereikt. Het is vanwege de enorme prestige de mooiste prijs die in het voetbal bestaat en dat maakt het meer dan alleen maar een award. Lionel Messi is de grote favoriet op het FIFA-gala, maar met Cristiano Ronaldo en Neymar heeft hij geduchte concurrenten in de strijd om de Ballon d'Or. FCUpdate.nl gaat de kanshebbers en hun prestaties in 2015 bij langs.

Gouden Bal Ballon d'Or

Gouden Bal Ballon d'Or

De grote favoriet voor de Gouden Bal is niemand minder dan Messi. De Argentijnse superster van Barcelona geniet de voorkeur bij veel betrokkenen uit de voetbalwereld en ook bij een poll op FCUpdate.nl is de dribbelaar duidelijk de grootste kanshebber om de superprijs in ontvangst te mogen nemen. Maar liefst 75 procent van de bezoekers vindt dat Messi de prijs het meest verdient, voor Ronaldo (zestien procent) en Neymar (negen procent). De afgelopen zeven jaar ging de prijs naar Messi of Ronaldo en dat aantal lijkt vanavond acht te worden.

Hoe werkt de stemming? Aanvoerders en bondscoach van landenteams en journalisten geven respectievelijk vijf punten, drie punten en één punt aan de kanshebbers en de scores worden opgeteld. Rond 17.30 uur gaat het los in Zürich.

Lionel Messi: de favoriet

We hoeven er niet omheen te draaien: Lionel Messi wordt door vrijwel iedereen gebombardeerd tot topfavoriet. De Argentijn gaat alweer voor zijn vijfde Gouden Bal. Historie heeft hij met deze prijs eerder al geschreven, aangezien hij de enige voetballer is die de prestigieuze prijs meer dan drie keer wist te winnen. Er zijn drie spelers die een hattrick wisten te realiseren: Johan Cruijff, Michel Platini, Marco van Basten en Cristiano Ronaldo.

Statistieken

Leeftijd: 28

Gouden Ballen in de kast: 4

Wedstrijden: 56

Goals: 48

Goals per wedstrijd: 0,86

Assists: 24

Assists per wedstrijd: 0,43

Rendement schoten: 21,4%

Cristiano Ronaldo: de uitdager

Cristiano Ronaldo is dit keer niet de favoriet, maar wel de titelverdediger. Vorig jaar stond hij op het FIFA-gala met de glanzende prijs in de handen, nadat hij zijn triomf vierde met een opmerkelijke oerkreet ('Siiiii!'). Het was de derde Gouden Bal voor de Portugese ster, die in 2015 maar liefst 48 doelpunten wist te maken. Dat zijn er evenveel als Messi, die wel een beter gemiddelde heeft met zijn schoten. Ook leverde de Argentijn meer assists dan de Portugees, die op zijn beurt wel de topscorer van de Primera División werd.

Gouden Bal

Gouden Bal

Statistieken

Leeftijd: 30

Gouden Ballen in de kast: 3

Wedstrijden: 52

Goals: 48

Goals per wedstrijd: 0,92

Assists: 13

Assists per wedstrijd: 0,25

Rendement schoten: 16%

Neymar: de outsider

Neymar is voor de eerste keer genomineerd voor de Gouden Bal. Er wordt nog weleens vergeten dat de Braziliaanse balvirtuoos pas 23 jaar is. Hoewel de international van de Selecão duidelijk in de schaduw van Messi en Ronaldo staat, is zijn uitverkiezing volgens bijna iedereen terecht. Dat wijzen de statistieken ook uit. Neymar was ongelofelijk belangrijk voor Barcelona, waarmee hij de 'treble' in Europa en het WK voor clubteams wist te winnen. Naast de hoeveelheid goals en assists deinst de Braziliaan er overigens niet voor terug om de fans te vermaken, hij laat de meest geweldige dingen zien op de velden.

Statistieken

Leeftijd: 23

Gouden Ballen in de kast: 0

Wedstrijden: 59

Goals: 45

Goals per wedstrijd: 0,76

Assists: 14

Assists per wedstrijd: 0,24

Rendement schoten: 22,1%

Door: Koen Jans

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen