De Graafschap boekt cruciale thuiszege tegen slap Excelsior

Jw
16 januari 2016, 23:13

De eerste thuiszege dit seizoen is een feit voor de Graafschap. De Superboeren versloegen in eigen huis Excelsior met 2-0. De spitsen Cas Peters en Vincent Vermeij maakten in de tweede helft het verschil op de Vijverberg. Door de cruciale zege komt de ploeg van Jan Vreman op vijf punten van SC Cambuur, dat eerder op de avond verloor van Vitesse.

Hekkensluiter de Graafschap leek te beseffen dat de wedstrijd tegen Excelsior één van de laatste kansen was om aansluiting te krijgen bij de andere staartploegen. Ze probeerden de ploeg uit Rotterdam onder druk te zetten met opportunistisch voetbal. In de eerste helft was de uitvoering nog onvoldoende om het Excelsior lastig te maken, al was Peters met een kopbal dichtbij een treffer. In de tweede helft was de spits wel trefzeker toen doelman Tom Muyters een hoge vrije trap van Lion Kaak  slecht verwerkte. Vincent Vermeij zorgde in blessuretijd voor de beslissing door een voorzet van El Jebli binnen te schieten.

Hoofdcoach Jan Vreman was blij met de zege. "Dit is een hele belangrijke zege voor ons, ik denk dat heel veel mensen hier heel blij mee zijn. Het gevoel en de emoties die loskomen bij de supporters door deze winst zijn ook cruciaal en gaan ons steun geven bij de volgende wedstrijden. Dit is echter maar één wedstrijd, we zullen een serie neer moeten zetten."

Excelsior had in de eerste helft de wedstrijd naar zich toe kunnen trekken, maar de Rotterdammers verzuimden te profiteren van de onzekerheid in de defensie van de Graafschap. Doelman Hidde Jurjus hield Brandley Kuwas en Tom van Weert van scoren af. Van Weert hielp ook nog een grote mogelijkheid om zeep na een afgeweken schot van Kuwas. In de tweede helft werden de Kralingers helemaal niet meer gevaarlijk. Ook na de tegengoal wekte Excelsior geen moment de indruk dat ze nog voor de zege wilden strijden.

Excelsior-trainer Alfons Groenendijk constateerde voor de camera's van FOX Sports dat zijn ploeg het zelf heeft weggegeven. "We hadden in de eerste helft al twee goals moeten maken en in de tweede helft waren we niet fel genoeg. We hebben de tegenstander hiermee in de wedstrijd geholpen. Deze wedstrijd was voor ons net zo belangrijk als de Graafschap en we brengen onszelf hiermee in de problemen."