AC Milan wint thuis weer eens van Fiorentina

17 januari 2016, 22:51   Bijgewerkt: 17 januari 2016, 23:02

AC Milan hield in de afgelopen vier seizoenen in totaal slechts één punt over aan de thuiswedstrijden tegen Fiorentina, maar heeft zondag gebroken met die magere serie. De formatie uit de modestad zegevierde in het eigen San Siro met 2-0 over de Toscaanse formatie, die daardoor even niet meer aan het kampioenschap hoeft te denken.

AC Milan kreeg de supporters al binnen vier minuten aan het juichen. Na een aanval van de bezoekers schakelden i Rossoneri snel om en via Carlos Bacca kwamen ze op 1-0. De Colombiaanse aanvaller kreeg van verdediger Nenad Tomovic alle ruimte om een actie te maken en de bal in het doel te jagen. Voor Bacca was het zijn negende doelpunt van dit seizoen.

Fiorentina wordt gezien als één van de leukst voetballende ploegen van de Serie A. Italiaanse media maakten eerder dit seizoen zelfs al de vergelijking met het Nederlandse totaalvoetbal uit de jaren zeventig en het spel van FC Barcelona uit de tijd van Pep Guardiola als coach. Maar op bezoek bij Milan liet La Viola nauwelijks iets zien. De Milan-defensie hield spits Nikola Kalinic, dit seizoen al goed voor tien treffers, keurig uit de wedstrijd.

Dat Kalinic niet in de wedstrijd zat, werd tien minuten na de pauze nogmaals duidelijk. Fiorentina kwam er snel uit en de clubtopscorer mocht af op de jonge Milan-keeper Gianluigi Donnarumma, maar zijn schot was hopeloos. Een minuut later nam Kalinic het Milan-doel weer onder vuur. Ditmaal koppend en nu ging zijn inzet net over.

In het tweede bedrijf liet Fiorentina meer zien dan in de eerste 45 minuten, maar het was niet voldoende om aanspraak te maken op een goed resultaat. Kevin-Prince Boateng, deze winter teruggekeerd in Milaan, maakte er in de slotfase nog 2-0 van. Mario Balotelli, die kort voor de goal van Boateng binnen de lijnen was gekomen en daarmee na vier maanden blessureleed zijn comeback maakte, was in de extra tijd zelfs bijna verantwoordelijk voor de 3-0. Nigel de Jong bleef op de bank bij AC Milan.

AC Milan komt door de winst op 32 punten, waarmee het nummer vijf AS Roma in het vizier krijgt. Dat team heeft 35 punten, na een 1-1 gelijkspel in eigen huis tegen hekkensluiter Hellas Verona eerder op de dag. Fiorentina is met 38 punten de nummer vier van de Serie A. De achterstand op koploper Napoli, dat Sassuolo zaterdag met 3-1 versloeg, bedraagt zes punten.

De laatste keer dat Milan thuis won van Fiorentina was in november 2010. Sinisa Mihajlovic, de huidige coach van de Milanezen, was toen de eindverantwoordelijke bij de Toscanen.