Over de grens: wat opviel in het buitenland

25 januari 2016, 16:25   Bijgewerkt: 25 januari 2016, 16:38

Het regende afgelopen weekend prachtige doelpunten in de buitenlandse competities, waar ook weer meerdere Nederlanders trefzeker waren. Maar er schoten nog veel meer dingen in het oog. FCUpdate.nl maakt, zoals op iedere maandag, een selectie van een aantal opvallende zaken. Met onder meer een knappe en bijna unieke prestatie van Ronald Koeman, een nieuwe assistenkoning en een bijzondere terugkeer.

Koeman overwint weer op Old Trafford

{image[307556][right-half][]}De uitwedstrijd tegen Manchester United is een van de mooiste wedstrijden van het seizoen voor alle ploegen uit de Premier League. Zeker als je deze tot een goed einde weet te brengen. Dat weet Ronald Koeman maar al te goed. De manager van Southampton wist voor het tweede jaar op rij op Old Trafford te zegevieren. Op 11 januari 2015 werd het 0-1 dankzij een goal van Dusan Tadic, ruim een jaar later stond dezelfde eindstand op het scorebord van Old Trafford, dankzij gouden wissel en aanwinst Charlie Austin. Voor Koeman is het bijzonder: hij is de vierde manager in de Premier League die het voor elkaar heeft gekregen om twee keer achter elkaar in het Theatre of Dreams te winnen. Dat waren Gérard Houllier, Roberto Mancini en Sam Allardyce alleen nog maar gelukt. Bij het Man United van Louis van Gaal is het lek ondanks de 0-1 zege bij Liverpool van vorige week nog niet boven. Opvallend: de Mancunians schoten in hun laatste twee competitieduels slechts twee keer op doel.

Van Aanholt scores when he wants

{image[307303][left-half][]}Als linksachter zijnde is het mooi als je af en toe een keer een doelpuntje meepikt, maar daar denkt Patrick van Aanholt anders over. De Nederlandse back van Sunderland lijkt de doelpunten de afgelopen tijd op bestelling te maken. De flankbestrijker was al trefzeker tegen Stoke City, Aston Villa, Swansea City en Tottenham Hotspur en wist het net zaterdag ook weer te vinden tegen AFC Bournemouth (1-1). De supporters van Sunderland zongen hard 'Patrick van Aanholt scores when he wants!', een mooie waardering voor de Nederlander in bloedvorm. "Het was een goede goal. Het is mooi dat ik weer op het scoreformulier terecht ben gekomen, maar het resultaat is altijd is belangrijker dan de doelpunten", bleef Van Aanholt nuchter. Hij is dit seizoen aan iets moois bezig, aangezien er in de Premier League geen enkele verdediger is die betrokken was bij meer doelpunten. Complimenten!

Kieftenbelter!

{image[298735][right-half][]}Van Aanholt is niet de enige Nederlander die normaal niet vaak voor het vijandelijke doel verschijnt, maar de laatste tijd toch op doelpuntenjacht is. Dat geldt namelijk ook voor Maikel Kieftenbeld. De middenvelder van Birmingham City, die absoluut niet bekend staat als een doelgerichte of scorende speler, wist voor de tweede week op rij het net te vinden. Vorige week maakte de oud-speler van FC Groningen een heerlijk doelpunt tegen Derby County, ditmaal volleerde hij de bal van buiten de zestien meter tegen de touwen tegen Ipswich Town (3-0 winst). Het was alweer zijn derde treffer in vier wedstrijden, wat voor het officiële Twitteraccount van Birmingham City reden genoeg was om het woord 'Kieftenbelter' te introduceren. Ga zo door, Maikel!

Europa heeft een nieuwe assistenkoning

{image[304522][left-half][]}Mesut Özil is niet langer de grote assistenmeester van Europa. De technicus van Arsenal is wat betreft het aantal assists verrassend voorbijgestreefd door Henrikh Mkhitaryan. Waar de assistenteller de afgelopen weken bleef steken bij Özil, was de Armeniër van Borussia Dortmund flink op dreef. De Armeense aanvaller was in de laatste acht duels minimaal betrokken bij één doelpunt. Door zijn voorbereidende werk bij de goal van Ilkay Gündogan tegen Borussia Mönchengladbach (1-3 winst) staat Mkhitaryan al op zeventien assists. Dat is er ééntje meer dan de zestien van Özil, die nog wel de beste assistgever aller tijden in een Premier League-seizoen kan worden. Hij heeft het record van Thierry Henry (twintig assists) al in zicht.

Duitser keert terug na overwinnen kanker

{image[307558][right-half][]}Een prachtig verhaal uit Duitsland. Benjamin Köhler vocht de afgelopen maanden tegen Hodgkin-lymfoom, een zeldzame vorm van lymfklierkanker. Ondanks zijn ernstige ziekte gaf de Duitse club Union Berlin de 34-jarige middenvelder in januari een nieuw contract, wat de hele voetbalwereld prachtig vond. Na het ondertekenen van zijn nieuwe verbintenis knokte Köhler verder tegen de nare ziekte en hij wist de kanker te overwinnen. Afgelopen zondag maakte hij, in een vriendschappelijk duel met Borussia Dortmund, zijn rentree bij de club uit de Tweede Bundesliga. Er kwamen 22.000 man af op zijn bijzondere comeback. Bekijk zijn ontvangst hieronder:

Door: Koen Jans

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen