Op bezoek bij Rangers: slapende reus wordt wakker

4 februari 2016, 10:11   Bijgewerkt: 4 februari 2016, 13:00

14 juni 2012 staat bekend als een zwarte dag in de voetbalhistorie. Het roemruchte Glasgow Rangers werd op deze dag failliet verklaard, met alle gevolgen van dien. De Schotse grootmacht werd hardhandig neergehaald, maar na dit enorme drama werd er wel direct een nieuwe club opgericht. Vanuit de vierde divisie is de club aan het opkrabbelen naar de top, die eindelijk in het zicht is. FCUpdate.nl bezocht het karaktervolle Ibrox in wat het jaar van de comeback gaat worden.

Van de top naar de bodem

Overeind krabbelen

In de eerste divisie lukte het Rangers niet om voor het derde seizoen op rij te promoveren. Nadat er tijdens het seizoen met Ally McCoist, Kenny McDowall en Stuart McCall drie verschillende managers aan het roer stonden, werd in de finale van de play-offs om promotie naar het Premiership kans- en roemloos (6-1 in totaal) verloren van Motherwell. Hierna werd de Engelsman Mark Warburton aangesteld. Onder hem is de slapende voetbalreus weer wakker geworden.

Pijn

De taxichauffeur kon ons veel vertellen over de financiële teloorgang van Rangers, maar er waren andere dingen interessanter. Wat deed het met de fans, bleven ze loyaal? "Er zijn veel fans weggegaan, maar er bleven nog wel genoeg supporters met echte passie over", zei de beste man, die terecht benadrukte dat Ibrox nog vaak volgepakt is bij thuiswedstrijden. Gemiddeld komen er bijna 45.000 fans af op de thuisduels. In het sfeervolle stadion zijn regelmatig protestliederen te horen, die te maken hebben met de ontnomen licentie.

De weg omhoog

Alle Schotten hunkeren naar de terugkeer van Rangers in de hoogste divisie. Zelfs de eeuwige aartsrivaal Celtic heeft de club nodig, om weer echt uitgedaagd te kunnen worden en meer prestige te kunnen behalen. "Stel jij je maar eens voor dat Feyenoord of Ajax uit de Nederlandse competitie gehaald zou worden", zei een Schotse voetbalfan. De rivaliteit tussen het katholieke Celtic en het protestantse Rangers is overigens overal in Glasgow voelbaar. "Na een Old Firm kan het helemaal los gaan", zei een Rangers-aanhanger.

De huidige selectie herbergt voornamelijk talent. De aanvallend ingestelde manager Mark Warburton beschikt vooral over spelers tussen de 18 en 25 jaar. De toppers zijn keeper Wesley Foderingham, rechtsachter James Tavernier, aanvoerder en linksback Lee Wallace, middenvelder Andrew Halliday en goaltjesdief Martyn Waghorn. Daar moeten over een paar maanden dus nog een paar sterke spelers bij komen, zodat Rangers écht klaar zal zijn voor de rentree op het hoogste niveau. De supporters kunnen niet wachten. "Follow with pride", is hun motto. Trots kunnen ze zo onderhand weer zijn op hun favoriete club.

Door: Koen Jans

[photo,95490,left,]

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen