Is de Klassieker nog wel een echte klassieker?

8 februari 2016, 09:04   Bijgewerkt: 8 februari 2016, 09:17

Sinds jaar en dag is de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord de grootste wedstrijd van Nederland, in termen van prestige, rivaliteit en sentiment. Er zijn echter meerdere dingen die afbreuk doen aan het historische affiche, dat zondagmiddag in de ArenA in het voordeel van de Amsterdammers (2-1) uitviel. Vandaar de volgende vraag: is de Klassieker nog wel een echte klassieker?

Het beladen treffen tussen Ajax en Feyenoord bevond zich altijd in een illuster rijtje. De Klassieker van Nederland misstond jarenlang niet in het rijtje met El Clásico (Barça-Real Madrid), de Superclásico (Boca Juniors-River Plate), de Old Firm (Celtic-Rangers), de Kitalararasi Derbi (Galatasaray-Fenerbahçe), de Derby della Capitale (AS Roma-Lazio) en de Revierderby (Schalke-Dortmund). Hoewel het nog altijd een enorme rivalenstrijd is, heeft de confrontatie tussen Ajax en Feyenoord wel ingeleverd aan aantrekkelijkheid en grootte.

blom

blom

Natuurlijk is dit absoluut te begrijpen en niet meer dan logisch, maar de Klassieker verliest wel in aanzien door deze situatie. En een oplossing lijkt er niet snel te komen, zeker niet omdat het in deze editie weer raak was. Een supporter van Ajax hing een opblaaspop die Kenneth Vermeer moest voorstellen over de reling. De pop van Vermeer, die in de zomer van 2014 naar de aartsrivaal overstapte, hing aan een strop. De doelman van Feyenoord werd de hele wedstrijd uitgefloten, uitgejoeld en op negatieve wijze toegezongen. Dat gebeurt nou eenmaal tijdens zo'n wedstrijd, maar de poppenactie overschreed de grens. Het ging veel te ver, [a,http://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/292262/spelers-walgen-van-vermeer-pop-dit-gaat-te-ver/,_blank,vonden ook de spelers]. Natuurlijk horen beladen spreekkoren, spandoeken en rivaliteit bij een klassieker, maar het moet wel binnen de perken blijven.

Toch vindt Cillessen wel dat het ontbreken van de uitsupporters afbreuk doet aan de Klassieker. De Ajacied zou zelfs graag Feyenoord-fans in de ArenA zien. "Het is verschrikkelijk, er moeten gewoon uitsupporters aanwezig zijn. Wij hebben dat ook niet in de Kuip. Uitwedstrijden zonder meegereisde supporters, het is jammer en schandalig. Ik ga er natuurlijk niet over, maar ik heb er wel mijn dingetje over te zeggen", aldus de Ajax-goalie, die ook reageerde op het feit dat de ArenA niet volledig uitverkocht was. "De supporters hebben de lege stoelen wel opgevuld, qua sfeer", vindt hij.

Op het veld en in het stadion was het door de strijd en de sfeer zeker een echte klassieker. Dat beamen de spelers en dat was ook duidelijk zichtbaar. Er werd gestreden voor elke meter, de supporters waren (niet alleen positief) aanwezig en de spelers straalden passie uit. Toch blijft het ontbreken van de uitfans een zwart randje geven aan het affiche, iets wat de spelers dus ook op het strijdtoneel zo ervaren. En het zal vermoedelijk nog lang duren voordat hier verandering in komt, hoe jammer dat ook is voor de grootste wedstrijd van Nederland. Want dat is het, qua beleving en strijd, nog zeker.

Door: Koen Jans

[photo,95602,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen