Commotie om medische methoden bij Ajax-jeugd

10 februari 2016, 17:50

Diverse buitenlandse adviseurs werden in 2014, tot onvrede van Johan Cruijff, weggestuurd bij de eerste selectie. Ze bleven echter wel betrokken bij de jeugdacademie van Ajax en hun medische adviezen hebben tot de nodige commotie geleid.

Het Parool weet dat er onder meer aan enkele jeugdspelers geadviseerd werd om hun verstandskiezen te laten trekken, zodat de kans op blessures kleiner zou worden. Dit effect is echter nooit bewezen. "Er zijn te weinig wetenschappelijke studies die aantonen dat zulke primaire preventie werkt", zegt Frank Backx, hoogleraar klinische sportgeneeskunde bij het UMC in Utrecht.

De medische adviezen deden behoorlijk wat stof opwaaien bij de Amsterdamse club. Zo zouden ouders van jeugdspelers druk hebben gevoeld om akkoord te gaan met de ingreep van de tandarts. "Ajax laat spelers uiteraard vrij in het maken van keuzes op dit terrein."

De Italiaanse arts Umberto Martino voerde de omstreden ingrepen uit. Door een gebrek aan draagvlak en weinig aantoonbare succes werd hij onlangs weggestuurd. "Ik ben zo'n persoon die in de voetballerij tot op de dag van vandaag weinig of niet wordt gewaardeerd", stelt Martino in een reactie in de hierboven genoemde krant.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen