In beeld: de carrière van Huub Stevens

11 februari 2016, 14:55   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De trainersloopbaan van Huub Stevens is tot een abrupt einde gekomen. De 62-jarige Limburger, dit seizoen werkzaam bij 1899 Hoffenheim, maakte woensdag bekend dat hij er vanwege hartritmestoornissen per direct mee stopt. FCUpdate.nl blikt aan de hand van foto's terug op de loopbaan van Stevens.

[photo,95661,left,]

Stevens begon zijn carrière als voetballer bij Fortuna Sittard, de profclub uit zijn geboortestad, maar maakte vooral furore bij PSV. Met de Eindhovense club won hij drie keer de landstitel, één keer de nationale beker en in 1978 de UEFA Cup. Op deze foto uit 1976 wordt een jonge Stevens geïnterviewd door Joop Niezen na het binnenhalen van zijn eerste landskampioenschap.

[photo,95663,left,]

Na zijn loopbaan als voetballer bleef Stevens als jeugdcoach betrokken bij PSV. De achttienvoudig international van Oranje begon in maart 1993 bij Roda JC aan zijn eerste klus als hoofdcoach. De samenwerking met de Limburgse club verliep succesvol, met een tweede plaats achter het superieure Ajax en boven het PSV van topscorer Ronaldo in 1995 als hoogtepunt. Op deze foto is een omhaal van Raymond Atteveld te zien tegen Ajax, dat in deze jaargang twee keer knap op 1-1 werd gehouden.

[photo,95668,left,]

Zijn goede prestaties met Roda JC bleven ook in het buitenland niet onopgemerkt. In oktober 1996 verruilde Stevens de eredivisieclub voor Schalke 04 en ook met die club presteerde hij mooie dingen. Al in zijn eerste seizoen, 1996/1997, werd de UEFA Cup gewonnen na een zege op Internazionale in de finale. Beide teams wonnen hun thuiswedstrijd - de eindstrijd was destijds nog over twee duels - met 1-0. In de strafschoppenserie bleek Schalke vervolgens de betere. Aron Winter miste één van de penalty's voor Inter.

[photo,95667,left,]

Grote verslagenheid bij (van links naar rechts) Marco van Hoogdalem, Ebbe Sand, Niels Oude Kamphuis en Stevens. Schalke 04 dacht in 2001 voor het eerst sinds 1958 weer kampioen van Duitsland te zijn geworden. In de laatste speelronde werd thuis met 5-3 gewonnen van Unterhaching en omdat concurrent Bayern München met 1-0 achter stond bij Hamburger SV, werd in Gelsenkirchen al volop feest gevierd. In de laatste seconde maakte Bayern echter 1-1 en pakte daarmee het benodigde punt. Het leidde tot een grote schok bij Schalke. Een week later won Stevens met zijn ploeg wel de bekerfinale, een prestatie die een jaar later werd herhaald. In de zomer van 2002 nam Stevens, in 1999 door de fans van de club verkozen tot trainer van de eeuw, afscheid van Schalke 04.

[photo,95660,left,]

Na in 2002 met Hertha BSC de Ligapokal te hebben gewonnen en 1.FC Köln drie jaar later naar de Bundesliga te hebben geleid, keerde Stevens in de zomer van 2005 terug bij Roda JC. De successen van zijn eerste termijn bij de geelzwarte formatie werden niet geëvenaard. Ruim anderhalf jaar later, in februari 2007, verliet Stevens het Parkstad Limburg Stadion voor een rentree in de Bundesliga. Hij moest Hamburger SV voor degradatie zien te behoeden.

[photo,95662,left,]

Want toen Stevens aankwam in Hamburg, stond de plaatselijke SV onderaan in de Duitse competitie. De eerste degradatie uit de Bundesliga in de clubgeschiedenis lonkte voor HSV, maar aan de hand van Stevens werden in vijftien wedstrijden maar liefst dertig punten gepakt. Daarmee rukte HSV, met onder meer Rafael van der Vaart, Nigel de Jong en Joris Mathijsen in de gelederen, op naar de zevende plaats. Het leverde zelfs nog een ticket voor de toenmalige Intertoto Cup op.

[photo,95659,left,]

In november 2007 maakte Stevens bekend dat hij Hamburger SV aan het einde van dat seizoen ging verlaten, om zijn droom in vervulling te laten gaan. Iets waar hij al jaren op hoopte, hoofdcoach worden van PSV, werd dan eindelijk werkelijkheid. Het werd echter een nachtmerrie. De Eindhovense club was in de voorgaande vier seizoenen telkens kampioen geworden, maar onder Stevens bleven goede resultaten uit. Bovendien klikte het niet met de, ten opzichte van voorgaande jaren, gedevalueerde selectie. Stevens botste openlijk met spelers als Carlos Salcido, Danko Lazovic en Edison Mendez. Op woensdag 28 januari 2009 vertrok hij alweer uit het Philips Stadion.

[photo,95664,left,]

Stevens vond in de zomer van 2009 nieuw emplooi bij Red Bull Salzburg, als opvolger van Co Adriaanse. Een topclub, maar wel in een bescheiden competitie. Stevens toonde zich bij zijn aanstelling echter onder de indruk van eigenaar Dietrich Mateschitz. "Die man is een visionair. Deze club brandt van de ambities." Eén van de doelen was kampioen worden en dat lukte. Op 13 mei 2010 konden de spelers van Red Bull Stevens op de schouders nemen.

[photo,95666,left,]

Ook bij Red Bull Salzburg vertrok Stevens voortijdig, in april 2011 werd hij op straat gezet. "Ik ben met stomheid geslagen", zo was zijn eerste reactie. Een half jaar later kon hij weer lachen, als met Schalke 04 overeenstemming wordt bereikt over een terugkeer. "Men zegt niet voor niets 'eens Schalker, altijd Schalker'. Bij iedere club waar je werkt neem je een bepaald gevoel mee, maar hier was dat veel meer dan een gevoel", reageerde Stevens. Maar opnieuw haalde hij het einde niet: in december 2012 stuurde Schalke de beste coach van de vorige eeuw weg wegens de matige resultaten.

[photo,95658,left,]

Op 9 maart 2014 haalde VfB Stuttgart Stevens, een week na diens ontslag bij PAOK Saloniki (ondanks een tweede plek in de competitie), als verlosser binnen. De gevallen topclub verkeerde in degradatienood, maar Stevens wist de club te behouden voor de Bundesliga. Direct na het seizoen verliet de Limburger de Mercedes-Benz Arena, maar een half jaar later was hij weer terug. Wederom bungelde Stuttgart in de onderste regionen van de Duitse competitie, maar wederom bleek Stevens de reddende engel.

[photo,95665,left,]

Ook in het lopende seizoen werd Stevens ingeschakeld in een degradatiegevecht, ditmaal door 1899 Hoffenheim. Markus Gisdol kreeg de club niet aan de praat en moest daarom wijken voor Stevens (op de foto balend in het stadion van Schalke). Maar met de Nederlander op de bank ging het niet veel beter: in de tien wedstrijden onder leiding van Stevens werden slechts acht punten gepakt, waardoor Hoffe samen met Hannover 96 onderaan staat in de Bundesliga. Of Stevens het uiteindelijk ook met Hoffenheim geflikt zou hebben, zullen we nooit weten. Op woensdag 10 februari maakte hij bekend te kampen met hartritmestoornissen en per direct te stoppen als trainer.

Door: Rahied Ishaak

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen