Valcke voor twaalf jaar geschorst wegens corruptie

12 februari 2016, 15:53   Bijgewerkt: 28 februari 2017, 15:25

Het lag al in de lijn der verwachting dat Jérôme Valcke fors gestraft zou worden wegens corruptie en dat is nu ook zo uitgekomen. De voormalig secretaris-generaal van de FIFA is door de ethische commissie van de wereldvoetbalbond voor twaalf jaar geschorst van alle voetbalgerelateerde activiteiten op nationaal en internationaal niveau. De schorsing is per direct ingegaan, zo meldt de FIFA.

Onder leiding van de Duitse jurist Hans Joachim Eckert heeft de ethische commissie Valcke dus flink bestraft. Dit is geen verrassing, aangezien onderzoeksleider Cornel Borbély al een schorsing van negen jaar aanbevolen had. Valcke werd in afwachting van de uitspraak tot twee keer toe voor 45 dagen verbannen uit de voetbalwereld.

Valcke maakte zich de afgelopen jaren schuldig aan de illegale verkoop van tickets voor diverse wedstrijden op WK's. Bovendien kwamen er tijdens het onderzoek naar de Fransman nog meer kwalijke zaken naar voren, die niet strookten met de regels van de FIFA. Hierbij ging het onder meer om misbruik rond reiskosten, de verkoop van televisierechten en de vernietiging van bewijsmateriaal.

De Fransman was jarenlang de rechterhand van FIFA-voorzitter Sepp Blatter, die onlangs samen met UEFA-baas Michel Platini voor acht jaar geschorst werd wegens een omstreden betaling van 1,8 miljoen euro in 2011.

Naast de schorsing heeft Valcke een geldboete van bijna 91.000 euro aan zijn broek gekregen.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen