Jonas kopt Benfica in extremis naar verdiende zege

Jw
16 februari 2016, 23:13   Bijgewerkt: 16 februari 2016, 23:22

Benfica heeft het eerste treffen met Zenit St. Petersburg in de achtste finale van de Champions League in Portugees voordeel beslist. In het imposante Estádio da Luz leek de wedstrijd op een doelpuntloze remise af te stevenen, totdat Jonas in blessuretijd zijn ploeg alsnog aan de overwinning hielp: 1-0. Door de minimale overwinning heeft Benfica het eerste stapje naar de volgende ronde gezet, maar ook voor Zenit is er over drie weken in Sint Petersburg nog van alles mogelijk.

Beide clubs zullen ongetwijfeld niet ontevreden zijn geweest toen bij de loting van de achtste finales hun tegenstander uit de koker kwam. Voorafgaand aan het tweeluik was een duidelijke favoriet niet aan te wijzen en zowel Benfica als Zenit maakte een goede kans om de kwartfinale te bereiken. De Russische formatie bleef in Lissabon lang overeind en leek daardoor in de terugwedstrijd de beste papieren te hebben, maar had daarbij Jonas over het hoofd gezien.

De Braziliaanse geweldenaar scoorde dit seizoen in de Portugese competitie al 23 keer, maar in Europees verband had Jonas dit seizoen nog niet uit kunnen blinken. Ook tegen Zenit had de schaduwspits moeite om zijn draai te vinden. Na een klein half uur verdween zijn inzet rakelings langs de paal en in de tweede helft had aanvoerder Nicolás Gaitán op aangeven van Jonas moeten scoren. In blessuretijd kopte de 31-jarige Braziliaan uit een vrije trap van Gaitán plots raak, waardoor hij nu ook in het miljoenenbal eindelijk zijn stempel drukte.

Met supertalent Renato Sanches in de gelederen maakten de Portugezen zonder twijfel de meeste aanspraak op de zege. Hoewel Benfica tegen de goed georganiseerde Russen, die in Portugal pas hun eerste officiële wedstrijd van 2016 speelden, slechts sporadisch gevaarlijk kon worden, waren de beste mogelijkheden voor de thuisploeg. Zo punterde Pizzi na ruim een kwartier recht in de handen van doelman Yuriy Lodygin en na rust hadden Gaitán en Jardel hun vizier niet op scherp staan.

Aan de andere kant was Zenit via een harde vrije trap van Hulk dreigend en vlak na rust deed Axel Witsel zijn oud-werkgever tot tweemaal toe bijna pijn. Meer zat er echter niet in voor de formatie van de Portugees André Villas-Boas en de bezoekers leken tevreden te zijn met een doelpuntloos gelijkspel. Domenico Criscito bewees zijn ploeg vlak voor tijd echter een slechte dienst door met een domme overtreding zijn tweede gele kaart te pakken. Als klap op de vuurpijl kreeg Zenit uit die vrije trap ook nog de verliezende treffer om de oren.