ErediVisie: wat opviel in de 24ste speelronde

22 februari 2016, 12:38

In de 24ste speelronde van de Eredivisie viel op dat PSV en Ajax wederom geen fout maakten en dat het in bloedvorm verkerende AZ maar door blijft denderen. Er waren echter nog veel meer dingen die opvielen. FCUpdate.nl pikt, zoals op iedere maandag in deze rubriek, weer een aantal eruit. Met dit keer supportersacties, een fraaie mijlpaal, een schiettent en een dubieus penaltymoment.

0-0, wedden?

{image[308276][right-half][]}Wat mooi om te zien was, was dat het uitvak in Stadion Galgenwaard zondagmiddag knettervol zat met supporters van Willem II. Maar liefst 1.200 (!) fans van de Tricolores namen de moeite om met hun ploeg mee te reizen naar de Domstad. Jammer genoeg gingen de Tilburgers, uitgerekend door twee doelpunten van voormalig Willem II'er Ruud Boymans, met 2-1 onderuit. Toch verdienen de Willem II-fans een compliment, ook voor een sterk staaltje humor dat ze lieten zien. De Tilburgse aanhang speelde met spandoeken met de teksten '0-0, wedden?' en 'wij fixen de overwinning' in op de berichten dat er in 2009 matchfixing zou hebben plaatsgevonden bij Willem II, met Ibrahim Kargbo als spil in het schandaal.

Verhuisdozen

{image[308277][left-half][Verhuisdozen]}Voor de wedstrijd tussen Feyenoord en Roda JC Kerkrade verzamelden zich meer dan duizend supporters bij De Kuip om te protesteren tegen het (in hun ogen) wanbeleid van de Rotterdamse topclub. Met een flinke hoeveelheid verhuisdozen maakten ze duidelijk dat het bestuur in hun optiek het beste zijn koffers kan pakken. Ook was er een spandoek te lezen met de tekst 'als wij klanten zijn, dan zijn jullie een V&D-bestuur', doelend op uitspraken van de bekritiseerde directeur Eric Gudde. Toen de demonstratie, een soort protestmars, op gang was gekomen, greep de politie vrij hard in. Volgens veel mensen onnodig, omdat er gezegd werd dat het protest vreedzaam verliep en dat het ingrijpen de situatie alleen maar verergerde. Het werd grimmig en uiteindelijk werden er 326 personen aangehouden. Bovendien kregen de meeste personen een boete van 220 euro. Jammer.

Kuyt tikt de honderd aan

{image[308273][right-half][]}Er werd ook nog gevoetbald in De Kuip. Feyenoord speelde in eigen huis teleurstellend met 1-1 gelijk tegen Roda JC, maar kan wel zeggen dat het een einde gemaakt heeft aan de ontluisterende reeks van zeven nederlagen op rij. Het mooiste moment van de middag: Dirk Kuyt tekende zijn honderdste doelpunt aan in het shirt van Feyenoord, door op slag van rust uit een vrije trap van Bilal Basaçikoglu raak te knikken. Het was bovendien zijn 85ste treffer in de Nederlandse competitie, waarmee hij Peter Houtman gepasseerd is op de eeuwige topscorerslijst van Feyenoord. Kuyt is de elfde Feyenoorder die het voor elkaar gekregen heeft om de honderd goals aan te tikken. In het seizoen 1975/1976 lukte dat een zekere Willem van Hanegem voor het laatst.

Ajax schiet statistiek aan flarden

{image[308229][left-half][]}Voor de 24ste speelronde ging het in de media veel over een bizarre statistiek. Opvallend genoeg was Ajax, de nummer twee van de Eredivisie, in 2016 nog de ploeg met de minste doelpogingen van alle clubs in de competitie: 65 stuks. Daar leken de Amsterdammers zich tegen Excelsior (3-0 winst) goed van doordrongen te zijn. Het team van coach Frank de Boer noteerde tegen de Kralingers maar liefst 28 schoten, waarvan er dertien binnen de palen gingen. Toch was het volgens Joël Veltman geen speciale opdracht, zo gaf de verdediger na afloop aan tegenover FCUpdate.nl. "Natuurlijk lees je dat van die doelpogingen, maar het was helemaal niet zo dat we daardoor meer gingen schieten. Maar zo'n statistiek is natuurlijk niet des Ajax. Onze kansen gingen er weliswaar vaak in, maar je wil natuurlijk meer kansen creëren en meer doelpunten maken", stelt Veltman. Ook won Ajax eindelijk weer eens met een marge van twee goals of meer. Dat gebeurde op 5 december voor het laatst, tegen sc Heerenveen (5-2).

Niet handig

{image[308210][right-half][]}Er gebeurde zaterdagavond iets opmerkelijks bij sc Heerenveen. Mitchell te Vrede mocht vlak voor tijd aanleggen vanaf elf meter, maar verzuimde de Friezen een 2-1 overwinning op NEC te bezorgen. Na achttien benutte penalty's op rij faalde er voor het eerst sinds maart 2013 weer eens een speler van Heerenveen vanaf de strafschopstip. Maar niet alleen dat was opvallend. Te Vrede kreeg namelijk een tip van ploeggenoot Younes Namli, die in zijn oor fluisterde dat hij hem in een bepaalde hoek moest schieten. "Te Vrede neemt normaal gesproken een heel aardige strafschop. Maar dan komt die Namli net voor hij hem neemt nog even een praatje met hem maken. Dat is het laatste wat je moet doen, doodzonde", sprak coach Foppe de Haan na afloop bij FOX Sports. Te Vrede gaf ook uitleg. "Hij vertelde in welke hoek ik moest trappen. Het was misschien niet handig van Namli om naar me toe te komen. Eigenlijk moet hij dat niet doen. Maar ik miste die penalty", zei de spits tegen het ANP.

Door: Koen Jans

[photo,95922,left,]

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen