FIFA-verkiezing: tweestrijd tussen sjeik Salman en Infantino

Ger
24 februari 2016, 10:53   Bijgewerkt: 24 februari 2016, 11:02

De bij de FIFA aangesloten voetbalbonden kiezen vrijdag eindelijk een definitieve opvolger van de gevallen Sepp Blatter. In totaal azen vijf kandidaten op de hoogste positie bij de mondiale voetbalunie, al zal het in de praktijk uitdraaien op een duel tussen twee uitgesproken favorieten. Een vooruitblik op de verkiezing in Zürich.

Slechts een paar maanden geleden leek de electie van de nieuwe FIFA-baas een uitgemaakte zaak. Michel Platini, al jarenlang de gedoodverfde opvolger van zijn leermeester Blatter, stelde zich eind juli officieel kandidaat. De UEFA-voorzitter kon naast de steun van zijn eigen bond rekenen op de support van zijn collega's uit Zuid-Amerika (CONMEBOL), Noord-, Centraal-Amerika en de Caraïben (CONCACAF) en Azië (AFC). Gezamenlijk zijn deze confederaties goed voor 115 van de 209 stemmen, voldoende dus voor een meerderheid.

Sepp Blatter

Sepp Blatter

Vijf kandidaten, twee kanshebbers

De bonden hebben deze week de keuze uit sjeik Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa (50) uit Bahrein, Gianni Infantino (45) uit Zwitserland, de Jordaanse prins Ali Bin Al Hussein (40), de Fransman Jérôme Champagne (57) en de Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale (62). In werkelijkheid komen echter maar twee kandidaten daadwerkelijk in aanmerking voor de hoogste positie bij de FIFA. Sjeik Salman en Infantino zijn veruit het populairst bij de verschillende confederaties. Voor de overige drie kandidaten blijven slechts de spreekwoordelijke kruimels over.

Salman bin Ebrahim Al Khalifa

Salman bin Ebrahim Al Khalifa

Het is echter de vraag of de Afrikaanse bonden allemaal voor sjeik Salman gaan. De afgelopen weken verschenen er al scheurtjes in de 'keiharde' belofte. Zo liet de bond van Zuid-Sudan zich onlangs ontvallen op Infantino te stemmen, om daar later overigens op terug te komen. De Zwitser verwacht dat hij vrijdag evenwel veel steun uit Afrika zal ontvangen. "Ik heb volgens mij veel indruk gemaakt op het continent. Ik denk zelfs dat ik meer dan de helft van de Afrikaanse stemmen krijg", sprak Infantino maandag hoopvol.

Blatter

Blatter

Sleutelrol voor prins Ali

Prins Ali was bij de verkiezing van vorig jaar mei de enige uitdager van Blatter en verloor toen ruim van de bejaarde Zwitser. Dankzij de steun van de inmiddels geschorste UEFA-voorzitter Platini kon hij destijds rekenen op stemmen van bonden uit Europa, Zuid- en Midden-Amerika. Die confederaties hebben nu hun aandacht verlegd naar Infantino en dat maakt prins Ali deze keer bij voorbaat nog kanslozer voor de overwinning. In tegenstelling tot Champagne en Sexwale doet hij in Zürich echter niet volledig voor spek en bonen mee.

Prins Ali Bin Al-Hussein

Prins Ali Bin Al-Hussein

Dat een kandidaat in deze verkiezing bij een nederlaag tóch kan winnen, begrijpt ook Sexwale. De Zuid-Afrikaan sluit niet uit dat hij zich voor vrijdag terugtrekt, om zich achter een andere mededinger te scharen. "Ik sta open voor onderhandelingen", liet Sexwale onomwonden weten. Infantino heeft de deur voor een gesprek alvast wagenwijd opengezet. De Zwitser verklaarde geen Europeaan als secretaris-generaal aan te nemen als hij de verkiezing wint. Met die belofte hoopt Infantino vanzelfsprekend nog wat extra stemmen buiten zijn eigen continent te veroveren.

FIFA

FIFA

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen