Hoe zit de presidentsverkiezing van de FIFA in elkaar?

26 februari 2016, 09:13   Bijgewerkt: 26 februari 2016, 09:45

Vandaag (vrijdag) is het eindelijk zover: de geschorste Sepp Blatter gaat zijn troon bij de FIFA afstaan aan de nieuwe voorzitter. De opvolger van de 79-jarige Zwitser wordt gekozen bij de presidentsverkiezingen in het Hallenstadion in Zürich en krijgt de taak om schoon schip te maken bij de flink beschadigde wereldvoetbalbond. Omdat het voor iedereen allemaal niet even duidelijk is: hoe gaat de verkiezing in zijn werk?

sjeik Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa

sjeik Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa

De 209 lidstaten van de FIFA worden in Zürich in totaal vertegenwoordigd door meer dan 600 afgevaardigden en er zullen ook nog eens meer dan 400 leden van de wereldvoetbalbond aanwezig zijn in Zwitserland. Alle speeches worden vertaald in het Engels, Frans, Russisch, Duits, Spaans en Arabisch, zodat iedereen alles kan meekrijgen.

Gianni Infantino

Gianni Infantino

Er zijn vijf kandidaten voor het voorzitterschap bij de FIFA: sjeik Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa (50) uit Bahrein, Gianni Infantino (45) uit Zwitserland, de Jordaanse prins Ali Bin Al Hussein (40), de Fransman Jérôme Champagne (57) en de Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale (62). De strijd om het presidentschap lijkt echter maar tussen twee personen te gaan. Sjeik Salman en Infantino zijn de grootste kanshebbers en hebben beiden al de garantie voor de steun van een flink aantal bonden. Lees hier een voorbeschouwing van FCUpdate.nl, waarin de kansverdeling uitgebreid behandeld wordt.

Het FIFA-congres is live te volgen via Youtube: klik hier.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen