Topklasse gaat door het leven als Derde divisie

4 maart 2016, 14:17

De Topklasse staat voor een naamsverandering. Vanaf volgend seizoen wordt deze competitie aangeduid als de Derde divisie. Dat heeft de KNVB besloten, op basis van een enquête van de Coöperatieve Vereniging Topklasse (CVT) en de bond zelf. Een meerderheid van de clubs koos voor deze naam. Met ingang van de volgende jaargang wordt er in de Derde divisie zaterdag en zondag gestreden om een ticket voor een plaats in de Tweede divisie.

"Het is mooi dat clubs zich in meerderheid hebben uitgesproken voor de naam 'Derde divisie'. Hier hoopten we op. Volgens ons is het goed dat de vier hoogste divisies van Nederland qua naam- en regelgeving op elkaar aansluiten. Met deze naamsverandering straalt de nieuwe voetbalpiramide nog meer eenheid uit", zegt directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee op de website van de KNVB.

Verder is op basis van de enquête besloten dat de competitie-indeling niet op basis van de regio, maar nog op basis van de speeldag zal worden gedaan. In het volgende seizoen wordt hier wel weer over gesproken, stelt Van der Zee. "Wij denken dat een verandering hierin goed kan zijn voor de competitie en voor de verenigingen, maar we luisteren natuurlijk naar de wens van de clubs zelf. Met een regionale indeling creëer je een groter aantal derby's, daarmee meer toeschouwers en ook neemt de reisafstand af. Wij blijven dit als een interessante optie zien voor de toekomst."

Het nieuwe competitiemodel, de zogeheten piramide, bestaat vanaf volgend seizoen uit de Eredivisie, de Eerste divisie, de Tweede divisie, twee Derde divisies en vier Hoofdklassen. Voor het eerst sinds de intrede van het betaald voetbal in 1954 zal promotie en degradatie tussen het betaald voetbal en amateurvoetbal mogelijk zijn.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen